Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Seminar RICA

În cadrul Proiectului Phare de înfrăţire instituţională RO 2007/IB/AG/01TL „Sprijin pentru Consolidarea Reţelei de Informaţii Contabile Agricole“, a avut loc seminarul final pentru evaluarea rezultatelor proiectului. Acest proiect s-a derulat pe o perioadă de 9 luni, iar bugetul alocat este de 256.000 euro, din care 20.000 euro reprezintă contribuţia naţională. Obiectivul general al proiectului a fost consolidarea sistemului RICA din România, conform cerinţelor comunitare, realizându-se prin parteneriatul cu Ministerul Federal al Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorilor din Germania.

Apar soiurile de grâu străine, rezistente la secetă

Am fost invitaţi să vedem câteva loturi demonstrative, cultivate cu mai multe soiuri de grâu rezistent la secetă, testate de specialiştii firmei austriece Probstdorfer Saatzucht. Dar, în loc de culturi, surpriză!  „Poftiţi şi gustaţi din această pâine caldă“, aşa am fost întâmpinaţi de reprezentantele Probstdorfer Saatzucht România SRL, societate mixtă româno-austriacă. Am luat un coltuc şi l-am mâncat pe nerăsuflate. Într-adevăr, pâinea avea un gust aparte, foarte bun. Mai târziu am aflat că fusese făcută din grâu austriac crescut la noi, în zona de sud a ţării, grâu care produce 5-7 tone la hectar, în condiţii de neirigare.

Date de referinţă Proteină – 14%

„Avem câteva soiuri noi de grâu de mare performanţă, care conţin cel puţin 14% proteină. Noi le numim soiurile fermierilor europeni, care vor să obţină calitate, lipsă de micotoxină, deci condiţii de siguranţă alimentară şi o calitate superioară a pâinii“ – a declarat dr. Mihai Berca, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Prezentarea a avut loc recent în satul Tonea care aparţine de Comuna Modelu (Călăraşi). La eveniment a fost prezent Michael Gohn, patronul firmei austriece. Domnia sa a apreciat în mod deosebit calitatea solului din România, superioară faţă de Austria, şi a spus că singurul pas către producţii mari, pe care trebuie să-l facă fermierul român, este asimilarea noilor tehnologii şi utilizarea unor soiuri mai productive. Dintre soiurile de grâu Premium, aclimatizate în România, amintim cunoscutul Capo, dar şi Bitop, Astardo sau Pireneo, toate pretându-se şi la sistemul ecologic de cultivare. În total, au fost prezentate opt soiuri.

Rezistenţa la arşiţă

Interesant ni s-a părut şi comportamentul noilor soiuri la secetă excesivă. „Mie îmi place să spun că plantele stau ca nişte cămile în deşert, când nu au apă. Însă, când o primesc din nou, cresc şi produc grâne de calitate. Acest fenomen se întâmplă pentru că noile soiuri au o autoreglare genetică. În condiţii severe, spicul menţine numai atâtea boabe câte poate să ducă, pentru a rezulta o calitate completă“ – a afirmat profesorul universitar.

Domnia sa ne-a spus povestea noilor soiuri pe pământ românesc. Introducerea lor a început cu şase ani în urmă. „Întâi le-am testat. Apoi am făcut o selecţie, astfel încât să răspundă cel mai bine condiţiilor din România. Sunt soiuri puţin mai târzii decât cele româneşti, dar sunt foarte rezistente la secetă“ – a explicat Berca.

În final, a urmat prezentarea loturilor experimentale şi a plantelor bine dezvoltate, chiar dacă nu au fost irigate. Conform calculelor, pe fiecare spic erau cam 45-50 de boabe mari, ceea ce înseamnă că producţia va depăşi 6.000 kg/ha. Alături erau câteva maşini şi utilaje performante, utilizate la lucrările solului.

Consumul de sămânţă, doar la jumătate

Din datele expuse de vorbitori, am reţinut câteva mai importante. Una dintre calităţile noilor soiuri este înfrăţirea puternică. Acest lucru înseamnă că, la însămânţat, în loc să se folosească 280-300 kg ha, sunt suficiente 130-150 kg.  Plantele dezvoltă rădăcini foarte lungi, până la 1,5-2 metri adâncime. Ca urmare, într-un teren greu, foarte compact, nu vor putea creşte normal. Acest impediment poate fi eliminat, dacă se face o scarificare a solului până la 60 cm.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 820



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI