Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Semigreul trage din greu în Bărăgan

Mecanizarea agriculturii a înregistrat un progres continuu care a determinat o reducere a efectivului de cabaline folosite în agricultură, dar şi în alte ramuri ale economiei naţionale.
Pentru buna desfăşurare a procesului de producţie din unele unităţi sau gospodării individuale, a fost nevoie de menţinerea unui număr minim de cai, dar cu capacitate de muncă ridicată. Acesta a fost motivul pentru care s-a hotărât crearea unui tip de cal de tracţiune „Semigreu“, intermediar ca masivitate şi greutate, eficient în desfăşurarea activităţii de producţie din gospodării, ca urmare a unei îmbinări armonioase a forţei de tracţiune mecanice cu cea animală.

Un cal pentru munca agricolă

Începând cu anul 1950, la Institutul Central de Cercetări Zootehnice din Bucureşti, în cadrul Laboratorului pentru Studiul şi Ameliorarea Cabalinelor, apoi în anul 1964 la Staţiunea Experimentală Ruşeţu, s-a început formarea unui tip de cal de muncă Semigreu, care să corespundă cerinţelor populaţiei. La fel de important era însă şi obţinerea de material reproductiv  pentru ameliorarea raselor locale din marea creştere. Rezultatul selecţiei riguroase şi a muncii minuţioase a cercetătorilor a fost noua rasă de cai, performantă pentru tracţiune, adaptată la condiţiile pedoclimatice şi orografice diferite din ţară. Omologarea şi brevetarea acestei rase a avut loc în anul 1985.

Până în anul 1990, în cadrul rasei Semigreu Românesc de Bărăgan au fost două tipuri:
Tipul I: ardenz x trăpaş;
Tipul II: ardenez x local ialomiţean x trăpaş;
După anul 1990, cele două tipuri au fost unificate.
Din analiza structurii genetice, rezultă că rasa Ardenez se găseşte în proporţie de 68,75 % la ambele tipuri:
• la tipul I, rasa Trăpaş se găseşte în proporţie de 31,25 %;
• la tipul II, rasa Trăpaş se găseşte în proporţie de 6,25 % şi 25 % local ialomiţean.

Conformaţie corporală

Ambele tipuri se caracterizează printr-un format corporal dreptunghiular, producţie piloasă bine dezvoltată, aplomburi corecte, capul bine proportionat cu profil drept, gâtul musculos, cu o coamă bogată. Trunchiul lung, larg, adânc şi musculos, membre groase şi puternice, copite relativ mari.

Semigreul Românesc de Bărăgan manifestă o precocitate pronunţată. La vârsta de trei ani, tineretul cabalin poate susţine probele de calificare privind aprecierea capacităţii energetice. Comisia Naţională de Clasare şi Evaluare a Cabalinelor de Rasă a stabilit, în baza rezultatelor obţinute la probele de calificare, a examinării individuale şi analizării pedigreelor, ca exemplarele valoroase să fie promovate la reproducţie.
Astăzi, rasa Semigreu se creşte la Herghelia Ruşetu şi în nuclee mai mici în sectorul privat.

Ing. Petruţa TUREAC
AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU AMELIORARE ŞI REPRODUCŢIE ÎN ZOOTEHNIE „Prof. dr. G.K. CONSTANTINESCU“
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 922֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI