Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Seceta se înteţeşte: cum păstrăm apa din sol?

Deşi au căzut unele ploi, în majoritatea zonelor agricole ale ţării se înregistrează deficite de umiditate.

La îndemâna agricultorilor se află posibilitatea reducerii pierderilor de apă din sol, pierderi care constau în (vezi figura):

- evaporarea apei la suprafaţa solului;
- infiltrarea apei la adâncimi mai mari;
- consumul apei de către buruieni.

Impactul consumului productiv

În afara acestor căi de diminuare a rezervei de apă din sol, o contribuţie importantă revine consumului productiv de către plantele de cultură, consum care şi el poate fi raţionalizat.
Pentru reducerea pierderilor de apă din sol este necesară diminuarea pierderilor de apă prin evaporarea la suprafaţa solului, care pot ajunge la peste 30-50%.

În acest sens sunt necesare măsuri agrotehnice preventive, ce privesc evitarea lucrărilor în profunzimea solului etc.

Buruienile consumă de 2-4 ori mai multă apă decât plantele de cultură, motiv pentru care ele trebuie combătute prin măsuri agrotehnice sau chimice.

Raţionalizarea consumului

În ceea ce priveşte consumul apei din sol de către plantele de cultură prin fenomenul de transpiraţie, acesta este necesar pentru realizarea recoltelor, însă poate fi raţionalizat astfel:

- prin folosirea de culturi cu consum specific de apă mai mic şi mai rezistente la secetă (sorg, mei, năut, şofrănel ş.a.);

- prin alegerea soiurilor şi hibrizilor cu perioada de vegetaţie mai scurtă, care pot ajunge la maturitate cu consum mai mic de apă;

- prin asigurarea unor densităţi mai reduse ale plantelor, însă uniform repartizate (fără goluri), pentru a asigura o atmosferă saturată în interiorul lanului;

- prin aplicarea de fertilizări echilibrate, astfel încât plantele să-şi satisfacă necesarul de elemente nutritive cu o cantitate mai mică de apă;

- prin combaterea bolilor şi dăunătorilor care pot produce un stres asupra plantelor, iar, prin porţiunile atacate, pierderile de apă sunt mai mari.

Prof. dr. Vasile POPESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 880



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI