Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Seceriş 2009 în Timiş

Liniştea localităţii Peciu Nou din judeţul Timiş este spulberată de duduitul asurzitor al zecilor de tractoare, încărcate cu tone de grâu ce se îndreaptă către baza de recepţie Agro Vi Pd Italia. Semn că secerişul se află în toi.

– Dle Andreea Marconi, observ că aveţi o bază de recepţie deloc de neglijat, ne puteţi spune ce v-a determinat să începeţi?

De vină este tatăl meu, care în 2001 a venit în vizită în România cu câţiva prieteni. Când s-a întors acasă ne-a spus că a găsit cel mai frumos loc, cu oameni primitori şi că ar vrea să mute o parte din afacerea din Italia în România.

Astfel, în 2004 am pus bazele acestei societăţi şi acum avem opt silozuri cu o capacitate de 13.000 tone, un uscător cu o capacitate de 600 tone pe zi, cântar de mare capacitate şi toate echipamentele necesare, totul pe o suprafaţă de 3 ha.

– Înţelegem că sunteţi şi producător de cereale.

– Da, lucrăm aproximativ 600 de hectare, în special grâu, dar şi floarea-soarelui. De anul viitor o să înfiinţăm şi o cultură de rapiţă.

– Cum a fost producţia din acest an la grâu?

– Comparativ cu alte zone din România, la noi este bună. Totuşi, am avut probleme cu seceta şi apoi cu precipitaţiile, acum avem o „fereastră“ de timp favorabil şi de aceea cu toţii ne axăm pe recoltat. Sunt adevărate lupte pentru combine, remorci, oameni. Noi am obţinut o medie de 4,5 tone la hectar cu o umiditate de 14% şi gluten între 20-22%.

Piaţa, instabilă ca în anii trecuţi?

– Cât grâu se află în silozuri la ora actuală şi ce veţi face cu el?

– Avem aproximativ 9.000 de tone, 3.000 de tone din producţia proprie şi am achiziţionat alte 6.000 de tone. Din păcate, instabilitatea pieţei din România ne forţează să exportăm tot acest grâu. La ora actuală, noi am oferit
375 lei pe tonă, dar preţul este în scădere. Fiind şi producător de cereale, conştientizez că este foarte greu să te întorci în câmp şi să începi să lucrezi.

– Ce aşteptări sunt pentru campania de toamnă?

– Nu putem să vorbim de campania de toamnă 2009 până când nu tragem linie şi analizăm situaţia financiară. Cu subvenţiile care întârzie să apară, fonduri nealocate încă, vă daţi seama că va trebui iar să umblăm la puşculiţă. Ne punem bazele în Guvern că poate va rezolva problema agriculturii într-un final.

– În încheiere, pentru 2010 ce planuri aveţi?
Sperăm ca în 2010 să dublăm suprafaţa agricolă, să mărim capacitatea de stocare şi continuăm să ne facem treaba aşa cum trebuie.

SC Agro Vi Pd Italia SRL este o unitate modernă construită între anii 2004-2005 cu ajutorul SAPARD şi administrată în familie de către domnul Giuliano Marconi şi fiul acestuia, Andreea Marconi, un tânăr de doar 27 de ani pe care-l poţi găsi când pe tractor în câmp, când pe la silozuri.

Clement LUPU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 796֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI