Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Se pregăteşte terenul pentru porumbul transgenic tolerant la secetă

Agricultura utilizează 70% din apa potabilă disponibilă anual pe glob. În unele ţări, cum este China, resursele de apă scad rapid. Deficitul de apă va fi din ce în ce mai mare, pe măsura creşterii populaţiei planetei, de la cele 6,7 miliarde, existente în prezent, la peste 9 miliarde de locuitori, în 2050. Situaţia va fi şi mai critică din cauza încălzirii globale, care va accentua competiţia pentru apă între oameni şi plantele cultivate.

Pentru a face faţă cererii tot mai mari de hrană, este necesară obţinerea unor plante care utilizează apa mai eficient şi sunt mai tolerante la secetă. Se apreciază chiar că toleranţa la secetă conferită plantelor prin biotehnologie este cea mai importantă însuşire ce va fi comercializată în intervalul 2006-2015. Intrăm deci în a doua decadă de cultivare a plantelor transgenice când, la nivel global, lipsa apei va fi cel mai important factor limitativ al productivităţii plantelor cultivate.  În aceste condiţii, este îmbucurător faptul că se află într-un stadiu avansat crearea porumbului transgenic tolerant la secetă, porumb care este în curs de evaluare de către autorităţile implicate în reglementarea din Statele Unite ale Americii. Se apreciază că va ajunge în culturi comerciale în anul 2012.

Africa răspunde prima

În Africa, unde seceta este o problemă majoră, se derulează în parteneriat public/privat proiectul „Porumb care utilizează Eficient Apa“ (WEMA = Water Efficient Maize program for Africa), finanţat de fundaţiile Melinda & Bill Gates şi Howard Buffet. Tehnologia a fost donată de Compania Monsanto, iar ţările selecţionate pentru derularea proiectului sunt Mozambic, Kenia, Africa de Sud, Tanzania şi Uganda. Se speră ca, în anul 2017, în Africa Subsahariană, unde este cea mai mare criză de apă şi unde 650 milioane de oameni sunt dependenţi de porumb, să fie cultivat, fără a se plăti taxe de proprietate intelectuală, primul hibrid transgenic tolerant la secetă.

Beneficiile aşteptate de la proiectul WEMA includ creşteri ale producţiei cu 20-35%, echivalând cu 12 milioane tone de porumb, care ar putea hrăni 14-21 milioane de oameni într-un an secetos.  Creşterea frecvenţei perioadelor de secetă, a gravităţii fenomenului la nivel global în ultimii ani este urmarea evidentă a schimbărilor climatice. În anul 2009, seceta a determinat o scădere semnificativă a producţiei globale de alimente, furaje şi fibre. În acelaşi an, au fost afectate de secetă inclusiv ţările care produc două treimi din producţia agricolă mondială.

Seceta creşte în dimensiune

În nordul şi nord-estul Chinei, ca şi în Argentina, a fost cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani. Pierderi mari de producţie din cauza secetei a înregistrat şi Brazilia, al doilea mare exportator de soia din lume. În Australia, 2006 şi 2007 au fost cei mai secetoşi dintre ultimii 117 ani. Iar în 2009, peste 40% din agricultură încă suferea din cauza urmărilor secetelor devastatoare din anii precedenţi. Tot în 2009, seceta a făcut ravagii şi în unele state din SUA. De exemplu, în Texas a fost cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani.

Europa a fost singura regiune mare producătoare agricolă de pe glob care a suferit relativ puţin din cauza secetei în anul 2009. Totuşi, şi aici unele ţări, mai precis Spania şi Portugalia, au fost confruntate în ultimul timp cu secete semnificative.  Pe teritoriul României a crescut frecvenţa anilor secetoşi. Dobrogea, Bărăganul şi sudul Podişului Moldovei sunt regiunile cele mai expuse fenomenului de secetă. Potrivit Institutului de Meteorologie, seceta din anul 2007 a fost mai gravă decât cea din 1946, deoarece a compromis sute de hectare de culturi agricole din toată ţara.

Prof. univ. dr. Elena Marcela Badea
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

Vizualizari: 1006֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI