Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Se apropie toamna, cum pregătim legumele viitoare?

Citesc revistele de specialitate, şi mă minunez de problemele pe care le întâmpină unii agricultori, în cultura plantelor, fie ele legume, cartofi, viţă-de-vie. Din păcate nicăieri nu am văzut un răspuns clar la problemele lor şi asta pentru că nu sunt explicate laolaltă cauzele bolilor, factorii favorizanţi, dar mai ales importanţa asigurării nutriţiei plantelor.

Prima condiţie – pregătirea solului

Scriu aceste rânduri cu riscul că voi deranja pe unii, pentru că ne-am cam săturat de falşi profesionişti şi de firmele intermediare care s-au înmulţit precum ciupercile după ploaie, care spun că vin în sprijinul nostru cu îngrăşăminte care mai de care şi dacă observaţi ei s-au făcut milionari, iar noi falimentari. Cel mai grav este faptul că atunci când avem probleme, ei nu ştiu să ne răspundă sau ridică din umeri şi dau vina pe seminţe.
Sunt un fermier ca şi dumneavoastră, dar mi-a plăcut în mod deosebit legumicultura. De-a lungul timpului am căutat să cercetez bolile care ne dădeau mari bătăi de cap şi am constatat că, dacă nu ne pregătim bine solul din toamnă şi nu-l dezinfectăm, niciodată nu vom avea o cultură reuşită, atât din punct de vedere cantitativ, cât mai ales calitativ. Din capul locului trebuie să înţelegem că viaţa plantei se aseamănă foarte bine cu cea umană. Dacă imunitatea noastră este puternică, rezistăm la diversele boli şi viruşi care ne înconjoară. Asta se întâmplă în cazul celor care mănâncă sănătos, în special legume şi fructe.

Nutriţia, un aspect esenţial

Citeam de curând câteva articole referitoare la tratamentele fitosanitare împotriva manei şi  alternariozei, boli ce atacă atât culturile de legume din câmp, cât şi pe cele din solarii. Nu era menţionat însă nimic despre cauzele şi măsurile preventive pe care le putem aplica. Factorii favorizanţi ai celor două boli sunt: solul cu conţinut redus de humus, solul cu drenaj deficitar, dereglările de nutriţie sau accidentele la aplicarea îngrăşămintelor, în special a azotatului de amoniu. După cum observăm, toate conduc la sol. De aceea el trebuie tratat corespunzător. Astfel, pentru a avea o cultură de legume reuşită, solul trebuie pregătit din toamnă cu gunoi de grajd – 100 t/ha, superfosfat – 1.000 kg, sulfat de magneziu – 300 kg, sulfat de potasiu 1.000 kg la hectar. Ultima stropire se face cu sulfat de cupru, în doza de 5 kg/100 litri apă. Respectând cele de mai sus, o sa aveţi o cultură sănătoasă şi veţi observa că pe parcurs veţi evita multe din tratamentele şi fertilizările pe care le efectuaţi de obicei.

Tratamente eficiente

În ceea ce priveşte tratamentul împotriva manei, sfatul meu este să nu vă lipsească următoarele amestecuri de produse: 1. Acrobat 200 g/100 litri, Previcur Energi 150 ml/100 litri şi un insecticid-acaricid; 2. Triumf 400 g/100 litri; 3. DRAGO 250g/100 litri şi Topsin 100 ml/100 litri; 4. Curzate Manox 250g/100 litri, Equation 50g/100 litri, Aliette 300g/100 litri şi Dithane 200g/100 litri. Cu aceste tratamente, rezolvaţi aproape toate bolile. Atenţie mare la insecticidele pe care le folosiţi, pentru că unele produse nu sunt eficiente la o temperatură de peste 24°C. În general, produsele pe bază de cipermetrin nu sunt recomandate la temperaturi ridicate. Eu vă sfătuiesc să nu vă lipsească Mospilan, Milbeknok, Sanmite, Talstar, Actara şi Confidor Energy. Aceste tratamente sunt utile şi celor care cultivă cartof şi viţă-de-vie, pentru mucegai adăugându-se în plus Pyrus şi Chorus sau Rovral.

Mircea Croitoru, legumicultor din Matca
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 1068֩ Comentarii

 
֠ 1.     sabinel65 -- (2-September-2010 )
Stimabile va multumesc pentru sfaturile acordate.La capitolul tratamente eficiente pe marea majoritate le cunosteam si va multumesc ca ati mai adaugat si altele de existenta(ma refer la utilizarea lor)nu stiam. dar va rog sa precizati la administrarea ingrasamintelor chimice cantitatile in substanta activa nu cantitatile fizice adica dai 500kg de ingrasaminte chimice la care sa zicem ca substanta activa e undeva la 450kg, iar eu nu am nevoie decit de 150kg substanta activa. Cu deosebit respect.

֠ 2.     Daniel Gherghel -- (5-September-2010 )
Buna ziua! Foarte bune sfaturile dvs, la obiect si concrete! Va rog frumos daca se poate, as vrea sa primesc si alte sfaturi. Sunt un legumicultor la inceput de drum si ori informatie e binevenita pentru mine. Multumesc anticipat, Daniel 0745.182.312

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI