Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Scrisori de la cititori

Ca şi în numărul trecut, stimaţi cititori, vă prezentăm câteva aspecte ce ţin de creşterea păsărilor, îndeosebi de problemele cauzate de diferitele afecţiuni ale înaripatelor.

Răspunsurile la întrebările dvs. ne-au fost acordate de către specialiştii Romvac.
În rândurile următoare vom prezenta peritonita vitelină,o boală întâlnită în special la găinile ouătoare, profilaxia şi tratamentul specific. Un alt subiect dezbătut este legat de o afecţiune întâlnită la păsările în creştere şi ale cărei simptome se fac simţite prin apariţia unui „balon de aer sub piele“.

Alimentaţia necorespunzătoare poate afecta ouatul

Peritonita vitelină reprezintă o tulburare a ouatului, întâlnită la găinile adulte. Această afecţiune este cauzată de căderea foliculilor ovarieni în cavitatea abdominală, producându-se „ouatul abdominal“, urmat de instalarea peritonitelor.

Uneori, ouăle suferă modificări în interiorul oviductului, transformându-se în concremente care obstrucţionează oviductul, urmat de retenţia oului. Cauzele principale sunt legate de o alimentaţie neraţională, bogată în proteină şi săracă în vitamine A,B, E, în special în acid folic. Afecţiunea poate avea şi cauze de natură infecţioasă sau traumatică.

Simptomele specifice peritonitei viteline şi în retenţia oului se caracterizează prin oprirea completă a ouatului, lipsa poftei de mâncare, slăbire accentuată, abdomen voluminos, „ poziţie verticală de pinguin“, uneori paralizii din cauza presiunii masei abdominale pe diferiţi nervi.

Pentru a preveni această tulburare a ouatului se vor asigura găinilor ouătoare raţii alimentare echilibrate, în care să se regăsească necesarul de vitamine : OVOPLUS, VITAMINA E buvabilă, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, VITA B COMPLEX. De asemenea, găinile ouătoare trebuie să beneficieze de mişcare şi de adăposturi igienice asigurate prin dezinfecţii cu DECONTAMINOL sau CATIOROM, precum şi deparazitări cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE sau SCABIZOL. Se vor lua măsuri de prevenire a bolilor infecţioase şi se vor evita manipulările bruşte ale păsărilor.

Cel mai mare baraj construit vreodată de castori are aproape 850 de metri lungime. Această minune arhitecturală a fost ridicată în Parcul Naţional Wood Buffalo din Canada, iar materia primă folosită a fost variată, de la pietre şi pământ, până la nisip, crengi şi trunchiuri de copac. Barajul este o adevărată cetate greu de cotropit de către invadatori. În spatele lui, familia de castori are grijă să-l repare periodic şi să-l extindă. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că deşi castorii sunt nişte ingineri desăvârşiţi, această construcţie a fost cel mai probabil ridicată de mai multe familii.

Puii, predispuşi la emfizeme subcutanate

Aşa-zisul „balon de aer“ care apare sub pielea puiului de găină este de fapt un emfizem subcutanat şi apare mai frecvent la tineretul în creştere. Această afecţiune apare pe regiuni limitate sau pe porţiuni mari ale corpului, când puiul capătă aspect de minge.
Apariţia acestui emfizem este cauzată de ruperea sacilor aerieni prin diferite trauma­tisme. Tratamentul constă în înţeparea cu ajutorul mai multor ace de seringă mai groase a regiunii interesate, o dată pe zi, timp de 3-4 zile consecutiv.

După fiecare proces se aplică pe întreaga regiune TINCTURĂ DE IOD şi MIBAROM unguent, alternativ. Într-o zi unul, în următoarea celălalt.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 895



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI