Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Scrisori de la cititori (19)

Foarte multe dintre întrebările adresate pe forumul revistei noastre făceau referire la diferite afecţiuni şi boli întâlnite la păsări. În rândurile următoare vă vom supune atenţiei câteva dintre problemele cu care se pot confrunta crescătorii de păsări, precum şi modalităţi de prevenire şi tratare a bolilor specifice păsărilor.

Pentru a veni în sprijinul dvs. cu informaţii şi sfaturi profesionale am apelat la consultanţa specialiştilor companiei ROMVAC.

O boală specifică anotimpurilor reci

Unul dintre cititorii noştri ne-a semnalat existenţa unei afecţiuni la puii de curcă, ce s-a manifestat prin apariţia în jurul ciocului şi a ochilor a unor bube având aspectul unor negi. Domnia sa este interesat să afle mai multe informaţii despre această boală şi tratamentul specific.

Diftero-variolă este o boală infecto-contagioasă cauzată de un virus. Apare mai frecvent în sezoanele umede şi reci şi este influenţată de tehnologia de creştere şi de starea de întreţinere a păsărilor. În funcţie de localizarea erupţiei variolice, există o formă variolică cu localizare cutanată, ca aceea descrisă de cititorul nostru, o formă difteroidă cu localizare exclusiv pe mucoase (mucoasa faringiană, laringiană, esofagiană, traheală, conjunctivală etc.) şi o formă mixtă, cu localizare atât pe piele, cât şi pe mucoase.

Prevenirea acestei boli este cea mai importantă şi se realizează prin dezinfecţii şi dezinsecţii periodice a coteţelor, deparazitarea internă şi externă a păsărilor, alimentaţie echilibrată cantitativ şi calitativ, bogată în vitamine, precum şi prin vaccinarea puilor de curcă.

Tratamentul se realizează prin izolarea păsărilor bolnave, care se tratează individual prin aplicarea pe nodulii cutanaţi a unor unguente cu antibiotice ca MIXOCILIN, MIBAROM sau cu ALCOOL IODAT. Concomitent se vor administra antibiotice cu spectru larg ca: GALIPROTECT, ROMIGAL, AVIAN PROTECT TEN, ENROFLOXAROM, pentru combaterea florei de asociaţie. În acelaşi timp, la întregul efectiv se administrează vitamine. Este recomandat Complexul polivitaminic Romvac3.

Păsările clinic sănătoase se vor vaccina de necesitate cu vaccin AVIPOX-GAL, prin badijonarea pielii deplumate de la nivelul gambei. Adăposturile se vor dezinfecta cu DECONTAMINOL sau CATIOROM şi se vor deparazita cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE sau SCABIZOL.

Primele tratamente la puii de găină

Un alt cititor al revistei noastre ne prezintă, de asemenea, un caz interesant cu care se confruntă adesea crescătorii de păsări. Acesta ne spune că a cumpărat puişori de 10 zile, iar pentru a preveni mortalitatea le-a administrat antibiotic SB3. Cu toate acestea, în decurs de o săptămână puii au început să moară. Domnia sa ne întreabă ce tratament este indicat să le administreze puilor de această vârstă pentru a preveni mortalitatea.
Aceste manifestări sunt specifice unei boli infecţioase, iar produsul SB3 administrat este, de fapt, un anticoccidian.

În scop preventiv, dar şi curativ este indicat să se folosească antibiotice cu spectru larg ca: ERITROM, ROMIGAL, AVIAN PROTECT TEN. Este de asemenea recomandat să se administreze în apă COMPLEXUL POLIVITAMINIC BUVABIL ROMVAC3, iar în uruială ROMSTARTER 9+1 A. Foarte importantă la această vârstă (10 zile) este vaccinarea împotriva pseudopestei aviare cu vaccin AVIPESTISOTA.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 4190֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI