Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Scrisoare deschisă adresată ministrului Borbély

Citind revista Lumea Satului nr. 7 din aprilie 2010, la pag. 36, din articolul „Fonduri europene pentru împăduriri“ aflu că există 223 milioane de euro pentru această acţiune care stau neutilizate „din motive tehnice“. Eu, ca specialist în terenuri degradate, am realizat un proiect de împădurire pe o suprafaţă de 28 ha teren degradat din cauza alunecărilor active şi eroziunii în adâncime, teren proprietate a familiei mele, situat în extravilanul localităţii Ohaba Română, judeţul Timiş, unde m-am şi născut. Fiind de specialitate, mi-am făcut proiectul singur, fără a apela la firmele de consultanţă agreate de instituţiile care dau avizele favorabile, respectiv Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Timişoara (ITRSV – Timişoara).

Dacă ar fi numai nesimţirea...

La începutul anului 2006 am depus proiectul la ITRSV – Timişoara la biroul unde lucra Magdaş Marius. Acesta l-a verificat şi, fiind printre primele proiecte de care se ocupa, m-a asigurat că în câteva zile va fi înaintat la Ministerul Agriculturii pentru alocarea fondurilor. La sfârşitul anului 2006 m-am interesat de soarta proiectului meu, ca să aflu că Magdaş l-a aruncat într-un cotlon din biroul lui, a mai dat piese din dosar la unul şi la altul drept model şi, cu nesimţirea-i caracteristică multor funcţionari ca el, m-a anunţat că trebuie să fac alt proiect. Am realizat altul, la începutul lui 2007, de traseul căruia m-am ocupat personal până la Ministerul Agriculturii. Când ajunge la rând pentru finanţare, „se termină brusc fondurile şi trebuie să aştept până la următoarea suplimentare de fonduri“.

Nici vorbă de terenuri degradate

Răspunsurile acestea le primesc din 2007 până acum, în 2010, în timp ce solicitanţi care şi-au depus proiectele după mine, pe suprafeţe de teren aflate în zone cu clasa I şi a II-a de fertilitate agricolă (Clivar, Comloş, Otelea, Cernei, judeţul Timiş), au primit fonduri, ba mai mult, au şi făcut împăduririle. Timiş este un judeţ care are sub jumătate suprafaţa de pădure faţă de media europeană şi faţă de celelalte judeţe ale României. Terenul pentru care am făcut eu proiectul de împădurire este situat în zona cu echilibrul ecopedologic cel mai fragil din judeţ, fiind afectată, cum v-am spus, de alunecări active şi eroziuni în adâncime. Familia mea mai are în proprietate, tot în această zonă, cca 200 ha aflate în aceeaşi situaţie. Eu mi-aş folosi cu drag experienţa profesională de o viaţă, de a face proiecte strict numai pentru familia mea, pentru a salva de la un dezastru ecologic locurile natale, mai ales că mă apropii de vârsta pensionării şi aş mai avea ocazia să văd şi efectele punerii în aplicare a lor, deoarece aici mă voi stabili după pensionare, actualmente lucrând ca inginer de specialitate tot la o instituţie din Timişoara.

Birocraţia, mai rea ca indolenţa

Ar fi păcat ca 223 milioane de euro să se piardă, când poate zeci de proiecte ca ale mele din toată ţara zac prin cotloanele birourilor unor funcţionari nemulţumiţi că nu şi-au luat tainul de la firmele de consultanţă cu care sunt în cârdăşie. Se ştie că aceste firme te asigură că proiectul tău va primi finanţare dacă le fac ele şi le plăteşti de la început un comision care reprezintă între 10-25% din valoarea fondurilor pe care le soliciţi. O parte din acest comision merge la cei care împart aceste fonduri şi pe care nu-i interesează decât umplerea propriilor buzunare, nicidecum faptul că neutilizarea la timp a acestor sute de milioane de euro duce la pierderea lor. Aici este problema şi celor spuse de dl ministru Borbély în articol, când se referea la „înlăturarea problemelor birocratice stupide“. Anexez ultimele răspunsuri primite de la ITRSV – Timişoara şi Ministerul Agriculturii, din care se poate trage concluzia că, din cele 223 milioane de euro alocate pentru împăduriri, eu nu voi primi nimic nici în acest an, drept pedeapsă că, fiind de specialitate, mi-am făcut proiectul singur, fără a plăti comisioanele de rigoare.

Ing. D. Popovici
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 757



֩ Comentarii

 
֠ 1.     unu -- (12-November-2016 )
Nu vb in numele lui Magdas Marius insa il cunosc prea bine sa trec cu vederea o calomnie ca aceasta. Sa faci nesimtit un functionar care chiar e un exemplu de bun simt, exagerat pentru mizeria din tara asta...iti trebuie nesimtirea caracteristica unora care nu si-au atins scopul de a face bani pe spatele altora. Cand vii cu asemenea acuzatii ar trebui sa aduci si dovezi si cum de din tot Itrsv ati retinut un singur nume, pe care is considerati vinovat pentru ca proiectul dvs nu era facut corect?

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI