Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Schimbările climatice, o problemă foarte gravă

Un sondaj Eurobarometru, publicat zilele trecute, arată că doi europeni din trei percep schimbările climatice ca fiind o problemă foarte gravă şi aproape 80% consideră că acţiunea în direcţia combaterii acestora poate impulsiona economia şi crearea de locuri de muncă.

Sondajul, realizat în iunie 2011, a relevat că publicul european este mai preocupat de schimbările climatice decât era în 2009, iar acest aspect rămâne un motiv de îngrijorare mai serios decât situaţia economică. De asemenea, se menționează că, în cele 27 de state membre, există aşteptarea că Uniunea Europeană va deveni, până la mijlocul acestui secol, o societate care respectă mediul şi are emisii reduse de carbon.

Dintre persoanele care au participat la sondaj, 68% au fost de părere că schimbările climatice constituie o problemă foarte gravă (creştere de la 64% în 2009).

În ansamblu, schimbările climatice sunt percepute ca fiind pe locul al doilea în topul celor mai grave probleme cu care se confruntă lumea, după sărăcie, foamete şi lipsa apei potabile (luate împreună).

Dintre respondenţi, 78% au fost de acord că lupta împotriva schimbărilor climatice şi ameliorarea eficienţei energetice pot impulsiona economia şi crearea de locuri de muncă în UE. Este o creştere faţă de 2009, când 63% apreciau acest lucru.

O proporţie de 68% sprijină propunerea ca impozitarea să fie bazată în mai mare măsură pe consumul energetic, în fiecare stat membru înregistrându-se o majoritate în favoarea acestei schimbări.

Publicul se aşteaptă ca Europa să devină, până în 2050, o societate care respectă mediul, viziune pe care Comisia a prezentat-o la începutul acestui an în Foaia sa de parcurs către o economie competitivă cu emisii reduse de carbon . Aproape nouă din zece persoane (88%) se aşteaptă ca, în 2050, Europa să folosească mai multă energie din surse regenerabile, 87% să se utili­zeze cu mai multă eficienţă energia, iar 73%, ca automobilele să aibă sisteme de propulsie mai eficiente decât în prezent.

Soluţionarea problemei schimbărilor climatice este văzută ca fiind în principal responsabilitatea guvernelor naţionale, a UE şi a mediului de afaceri. Doar 21% consideră că au o responsabilitate personală în acest sens, în timp ce 23% au sugerat spontan ca toţi actorii, inclusiv ei înşişi, să aibă o responsabilitate colectivă comună.

Puţin mai mult de jumătate din cei intervievaţi (53%) au declarat că au luat o măsură de combatere a schimbărilor climatice în ultimele şase luni, dar proporţia s-a dovedit a fi mai mare atunci când au fost întrebaţi ce măsuri specifice au luat; 66% din respondenţi au spus că au redus şi reciclat deşeurile menajere, cea mai comună măsură luată.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 524



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI