Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

SATUL ŞI PUTEREA

Tablou cu ţăran în derivă

Am primit un cadou interesant şi direct, prin mesajul pe care mi-l transmite. Cel care mi l-a încre­dinţat este convins că eu, iubitor de sat şi ţărani, pot aprecia valoarea desenului din lucrarea autorului necunoscut, de altfel.

În tablou, un ţăran îmbrăcat ca la 1907 stă la o răscruce de drumuri, aflată, şi aceasta, în mijlocul câmpului. În faţa lui se află o poartă închisă către nicăieri. Niciun alt gard care să inspire viaţă... niciun alt indiciu care să-l ajute să aleagă direcţia... şi nici faţa lui nu se vede, să mă ajute pe mine să înţeleg atitudinea ţăranului din poveste. Câmpurile sunt gri, cerul este gri, ţăranul este o pată albă... numai poarta către lume este mai puternic conturată, este ceea care se vede imediat din tablou. Totul este încremenit.

Nu ştiu nici anul în care a fost pictat tabloul... după starea lui, poate fi de demult ! M-am gândit şi la faptul că nu întâmplător am primit această imagine... eu chiar cred că realitatea ţăranului actual seamănă cu ceea ce transmite pictura. Mă gândeam la toate acestea zilele trecute, când participam la o întâlnire a reprezentanţilor mediului rural teleormănean cu redacţia unei publicaţii de specialitate care se implică în problemele satului românesc, le identifică, le dezvoltă şi-apoi le supune mediatizării.

Acolo, prezentă toată, sau aproape toată floarea cea vestită care poartă, cel puţin teoretic, „povara“ restructurării lumii satului... specialişti ai Ministerului Agriculturii, ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei, ai Ministerului Mediului, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării etc. De partea cealaltă, mult mai mulţi, şi mult mai semnificativi, dar tăcuţi, ca ţăranul din tabloul de poveste... fermieri, primari, profesori, femei şi bărbaţi din satele teleormănene, neconvinşi că întrunirea aceasta ar putea deschide porţile ferecate ale dezvoltării satelor lor, doar pentru că s-a descoperit conceptul de dezvoltare rurală.

Vasilica Ghiţă Ene
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 656



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Dan -- (17-April-2010 )
Ţăranul de azi,în general nu mai are nici măcar nivelul de trai de pe timpul răposatului, când trebuia pe ascuns să taie viţelul din bătătură. "Nivelul de trai ARTICOLUL 47 (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent." "EI" doar se fac că respectă legea!?

֠ 2.     Măneanu Varvara Magdalena -- (17-April-2010 )
La câte organisme ce se ocupă de restructurarea satului şi de bunăstarea lui ar fi trebuit să fim exemplu pozitiv pe plan mondial.Utilajele agricole sunt arătate în prospecte, subvenţiile sunt acordate după timpul optim de înfiinţarea culturilor, sau efectuarae tratamentelor la animale sau deloc. Nimeni nu sesizează acest lucru !? Restructurarea satului românesc este o SIMULARE ! ce are ca efect şi pierderea brumei de civilizaţie trad. românească ce s-a conservat ca prin minune pe a - locuri.La sat trebuie stabilizaţi tineri, serioşi şi harnici cu tot instrumentarul necesar- utilaje agricole.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI