Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Satul şi puterea. Omul potrivit la locul potrivit

Omul potrivit aşezat la locul potrivit a fost întotdeauna idealul într-o activitate care presupune neapărat eficienţă. Orice manager ar trebui să fie omul potrivit pentru ceea ce manageriază. Altfel, toate eforturile economico-financiare dau chix şi, în consecinţă, se uşurează buzunarele investitorilor de orice plusvaloare. În România sunt majoritare locurile călduţe şi bănoase, mai ales cele de la stat, dar şi din mediul privat în care sunt aşezaţi în funcţii de conducere nepoţii, rudele, amantele şi, în ultima vreme, clientela politică. Mai ales, clientela politică!

Jaful la puterea întâia

Pe vremea cealaltă, ştiam sigur, oricare dintre noi, că îţi mai trebuia şi ceva pe umeri ca să conduci un loc important. Numai aceştia, discipli­naţi, duceau linia partidului mai departe. De multe ori se nimerea să fie şi bine pentru cei din jur, dar măcar exista un control şi adesea gradele se mai puneau şi pe umerii care trebuiau ţării. Acum grupurile de interes personal primează faţă de cele de interes general. Mi-este şi frică să fiu de acord cu vocile pe care le mai aud la marginea societăţii, acolo unde se zvoneşte că numai punând „omul potrivit la locul potrivit“ poţi obţine legea de care ai nevoie pentru a jefui cum se cuvine economia asta de junglă.

Vedeţi cum putem denatura substanţa unui proverb, altfel scornit pentru a te ajuta să alegi bine în viaţă?!

Agricultura României a avut tot felul de miniştrii, electronişti, ginecologi sau altfel de specialişti, că doar am avut de unde alege, erau şi numerotaţi, vreo 15.000 parcă, de cele mai multe ori huliţi de fermieri. Dar am avut şi 2-3 miniştri despre care, şi la venire, şi la plecare, s-a vorbit numai de bine. Eu am făcut multe interviuri, reportaje, dezbateri cu fermieri în care cele mai respectate nume rostite de interlocutorii mei au fost Valeriu Tabără, Ioan Oancea şi Decebal Traian Remeş, ultimul, spre regretul multora, sacrificat de interesele altor posibili miniştrii ai agriculturii. Adevărul nu-l vom şti niciodată că, dacă l-am şti, ar trebui să-l recu­noaştem pe dl ministru în cauză ca om potrivit la locul potrivit.

O undă de speranţă

Despre actualul ministru Valeriu Tabără orice s-ar spune, spre cârcoteală, nu s-ar putea reuşi decât să i se recunoască puterea de lider de opinie în acest domeniu. Am stat de vorbă de multe ori cu dumnealui, oficial şi neoficial, i-am căutat şi scormonit punctele aşa zis sensibile. De fiecare dată s-a dovedit omul potrivit la locul potrivit, fie în avangarda cercetării româneşti, acolo unde n-a încetat să muncească niciodată, fie în mijlocul evenimentelor agricole importante pe care le-a reprezentat responsabil, şi din opoziţie, şi de la putere, cu maturitatea politică potrivită şi necesară agriculturii româneşti. Niciodată n-a fugit din faţa unei întrebări reportericeşti incomode şi nici din discuţiile dure angajate cu organizaţiile profesionale din agricultură.

Acum, ca ministru al agriculturi şi ca om potrivit, cu adevărat şi nu în ghilimele, la locul potrivit poate dovedi tot ceea ce sper eu. Este momentul, domnule ministru Valeriu Tabără, să vă folosiţi, la fel, de oameni potriviţi la locurile potrivite, pentru a repune agricultura României acolo unde merită să fie, în miezul economiei ţării noastre, şi să acţionaţi prin faptele dumneavoastră în favoarea fermierului european de la noi, aşa cum, teoretic, aţi susţinut statornic în toate împrejurările. Ştiu că veţi face asta, cum am credinţa că nu veţi acţiona decât în concordanţă cu valorile intrinsece conştiinţei dumneavoastră. Aşa să vă ajute Dumnezeu !

Vasilica Ghiţă Ene
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 2821֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI