Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Satul românesc, prezent şi viitor

Revista „Lumea Satului“ a organizat, la începutul lunii mai, un nou workshop cu tema „Satul Românesc –  prezent şi viitor“. Dezbaterea a fost moderată de editorul general al revistei Lumea Satului, Ion Banu. Evenimentul, rod al unui parteneriat cu Antena Satelor, Asociaţia Comunelor din România şi Consiliul Judeţean Cluj, s-a desfăşurat în cadrul târgului Agraria, care are loc an de an la Cluj.

La eveniment au participat specialişti din cadrul DADR, DSVSA, APIA, ADPRD, OARZ, OJCA, primari şi fermieri. Printre reprezentanţii Ministerului Agriculturii s-au numărat secretarul de stat Liviu Harbuz şi doamna director Elena Tatomir, care au răspuns numeroaselor întrebări.

Împădurirea suprafeţelor afectate de eroziune, intabularea şi înregistrarea terenurilor agricole, modalităţile de sprijinire a fermelor de subzistenţă, precum şi diversele piedici întâmpinate de fermieri şi de administraţiile publice locale în accesarea PNDR-ului au fost principalele teme discutate în cadrul dezbaterii din inima Transilvaniei.

Să nu-i uităm pe cei defavorizaţi

Ca de fiecare dată, fermierii au cerut mai mult sprijin şi mai puţină birocraţie. La aceste doleanţe, autorităţile au oferit veşnica soluţie, neagreată de mulţi încă, asocierea. „Nu-l putem finanţa pe cel care creşte o vacă şi doi porci pentru că el nu are niciun viitor“, a afirmat secretarul de stat Liviu Harbuz.

Primarul care a ridicat problema susţinerii celor mulţi este de părere însă că, urmare a acestei nepăsări, în câţiva ani satul românesc va rămâne pustiu. Acelaşi punct de vedere a fost împărtăşit şi de Ion Banu, moderatorul acestui eveniment.

„Trebuie avută în calcul şi această categorie de agricultori, în special cei din deal şi munte, unde posibilităţile de asociere sunt reduse şi nu se poate vorbi de o exploataţie de mare dimensiune. Chiar şi în această zonă trebuie găsită modalitatea cea mai bună de organizare astfel încât ei să poată folosi cât mai eficient fondurile care le sunt puse la dispoziţie atât de la Uniunea Europeană cât şi de la buget“.

PNDR-ul, din nou contestat

Un alt subiect abordat a fost PNDR-ul, despre care se spune că nu are o viziune românească şi nu se potriveşte realităţilor din teren. Noile reproşuri vin din partea unui consultant din mediul privat care afirmă că programul a fost gândit pe realităţi germane care nu au nimic în comun cu cele româneşti. El face referire, în primul rând, la Măsura 112 privind instalarea tinerilor în mediul rural, care nu a trezit prea mare interes din cauza grilelor de punctaj „total anacronice“ care o fac inaccesibilă.

La fel se întâmplă şi cu Măsura de semisubzistenţă, 141, la care se impun modificări din aceleaşi motive. „Haideţi să modificăm PNDR-ul măcar acolo unde o putem face, adică la nivel de punctaj, să dăm o şansă tânărului fermier şi să înlocuim până în 2013 cele 4 milioane de ferme de semisubzistenţă cu măcar 10.000 de ferme performante“, îndeamnă consultantul.

Tot de PNDR vorbeşte şi primarul comunei clujene Viişoara, participant la discuţii. Roman Ioan este indignat de valoarea la care se ridică TVA-ul ce se aplică proiectelor depuse pe Măsura 322 privind Renovarea şi dezvoltarea satelor.

Adevărul este că mare parte din problemele primăriilor, dar mai ales ale fermierilor se nasc şi ca urmare a neinformării.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 984



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI