Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Sărbătoarea centenarului la Şcoala Agricolă din Dragomireşti Vale

Întotdeauna mi-a făcut plăcere să calc pragul unei şcoli agricole din apropierea Capitalei – Grupul Şcolar Agricol din Dragomireşti Vale. Am nimerit aici în plină sesiune de bacalaureat pentru a discuta cu directorul şcolii, dr. ing. Adrian Eugen Chişa, veche cunoştinţă încă pe când era şef de fermă, apoi inginer-şef şi director, timp de 18 ani, la o unitate de prestigiu, Gospodăria agricolă de stat Buciumeni – Călăraşi.

De la domnia sa am aflat că în şcoală s-a format şi funcţionează un Centru de examen pentru bacalaureat, şi nu întâmplător. Şcoala este o unitate puternică, având în această sesiune 196 de candidaţi, absolvenţi ai liceului agricol. În anul acesta, mai spre toamnă, urmează să aibă loc sărbătorirea centenarului şcolii.

Scurt istoric

Bazele înfiinţării Grupului Şcolar Agricol din Dragomireşti Vale au fost puse în anul 1908, când s-a construit prima clădire a şcolii pe terenul cumpărat de Casa Rurală de la fostul proprietar, generalul Boteanu. Suprafaţa cumpărată a fost de 593 hectare. În anul 1910, Consiliul de Administraţie al Casei Rurale a aprobat înfiinţarea unei şcoli de grădinărit, prima din România. De constituirea şi amenajarea acestei şcoli s-a ocupat Dumitru Ştefănescu, un mare agronom al ţării. La acea vreme şcoala furniza seminţe de legume şi material săditor pomicol tuturor moşiilor Casei Rurale. În anul 1911 au început cursurile Şcolii de Grădinărit cu 9 elevi, copii ai ţăranilor din zonă.

În perioada 1919-1947 funcţionează ca Şcoală Inferioară de Horticultură, apoi ca Liceu Tehnic Horticol de Fete, Şcoală Medie Tehnică Horticolă, Şcoală Profesională de Horticultură, Şcoală de Maiştri Horticoli.

Apoi, până în 1990, a funcţionat ca Liceu Agroindustrial, iar din anul 1990 ca Grup Şcolar Agricol cu specializările pentru liceu: horticultură, veterinară, zootehnie, protecţia plantelor, topografie, iar pentru şcoala profesională: tehnician în conservarea cerealelor şi prepararea nutreţurilor combinate.

Resursele umane şi materiale

În condiţiile de acum, ţinând cont de greutăţile prin care trece învăţământul agricol, colectivul şcolii a desfăşurat numeroase acţiuni de popularizare a şcolii în rândul elevilor de la şcolile generale şi de a păstra profilul şcolii cu specializările specifice agriculturii. Efectivul de elevi este în prezent de peste 1.000, cu clase cu mai multe specializări, printre care tehnician în activităţi economice, resurse naturale şi protecţia mediului, tehnician veterinar, agronom şi electromecanic.

Şcoala dispune de bibliotecă, sală de sport, internat, cantină, ateliere pentru lucrări practice în domeniul electromecanic, seră didactică pentru instruirea practică a elevilor de la domeniul agricultură. Resursele umane sunt formate din 40 de cadre didactice calificate, 25 titulari, 15 suplinitori, 3 având doctoratul.

În prezent, conducerea şcolii pune accent pe realizarea de proiecte. Astfel, în cadrul şcolii s-au derulat 2 proiecte lingvistice de tip Comenius, unul în anul 2008 cu mobilitatea elevilor în parteneriat cu Germania, iar în prezent este în derulare un proiect cu Belgia.

În ultimii ani s-au realizat lucrări de reabilitare a clădirilor, spaţiile de învăţământ, biblioteca, sala de sport, fiind aduse la standarde moderne. S-au amenajat terenurile de sport pentru toate activităţile din acest domeniu: fotbal, rugby, baschet, handbal, volei. De asemenea, s-au realizat lucrări la instalaţiile termică, electrică, aprovizionarea cu apă şi canalizare, dotarea cabinetelor şi laboratoarelor cu mobilier nou şi materiale didactice.

Totodată, s-au achiziţionat cărţi pentru bibliotecă, cărţi de literatură şi de specialitate, ajungându-se la peste 43.000 de volume.

Un lucru deosebit de încurajator pentru colectivul şcolii este faptul că Primăria Dragomireşti Vale a întocmit documentaţia necesară pentru realizarea unui campus şcolar preuniversitar care va cuprinde şi clădiri noi, o bază de instruire practică nouă, o bază sportivă modernă etc., fiind avizată de Ministerul Educaţiei. Realizarea campusului ar crea condiţiile pentru o şcoală de tip european.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 1926



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Aurora Velicu -- (11-November-2011 )
La Multi Ani rodnici Grupului Scolar Agricol "Vintila Bratianu", la implinirea unui secol de existenta !

֠ 2.     Charles Lishoni -- (19-August-2014 )
Am fost un elev strain la acest liceul din 1981-1983 si am terminat curselile mele in specialitate Veterinara. As vreau sa stiu daca pot sa gasesc pozele mele de la scoala cu colegii mei atunci. Sint din NAMIBIA o tara in Africa de Sud.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI