Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Salvat in extremis, Romsuintest-ul din Periş îşi clădeşte o nouă identitate

Una dintre unităţile de referinţă în zootehnia românească, care a scăpat în extremis de asediul năvălitorilor, este SC Romsuintest Periş SA. Este vorba despre o unitate care s-a evidenţiat în peisajul zootehnic atât prin calitatea actului muncii, dar mai cu seamă prin rezultatele excepţionale obţinute în domeniul ştiinţific de creştere a porcinelor. Pe lângă rolul important pe care şi l-a asumat în domeniul cercetării ştiinţifice, trebuie menţionat că Romsuintest Periş este şi o unitate care se ocupă de îngrăşarea porcilor. Despre toate aceste lucruri am discutat cu directorul ştiinţific al unităţii de la Periş, domnul Nicolae Zeneci.

Locul unde ştiinţa se îngemănează cu producţia

− Stimate domnule director, unitatea de la Periş se detaşează în peisajul agricol românesc ca fiind una aparte, atât prin calitatea activităţii desfăşurate, dar şi prin longevitate. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre activitatea de aici.

− SC Romsuintest Periş SA este o unitate de elită cu tradiţie în creşterea porcinelor, fiind restructurată şi reorganizată în toate sectoarele. Este, de altfel, singura din România care efectuează cercetare ştiinţifică în domeniul creşterii porcinelor.
Are ca profil de activitate selecţia, testarea şi comercializarea materialului biologic porcin, producţia, industrializarea şi comercializarea cărnii de porc, producerea nutreţurilor concentrate, efectuarea de cercetări ştiinţifice privind creşterea porcinelor.

− Să înţelegem că aceasta este structura optimă a unei unităţi cu un profil atât de complex?

− Romsuintest Periş este o societate comercială pe acţiuni cu capital integral privat românesc. Structura ei este complexă, fiind integrată atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Astfel, pe verticală, pornind de la FNC, complexele de selecţie şi de hibridare, producerea furajelor combinate şi până la abatorizare, întregul flux este asigurat. Pe orizontală se realizează integrarea prin implicarea directă a cercetării în toate sectoarele de activitate şi fazele tehnologice.

Complexul de Selecţie este organizat cu circuit închis începând cu centrul de însămânţări artificiale şi încheindu-se cu testarea după performanţe proprii şi livrarea produşilor comerciali.

Tehnică şi tehnologie de nivel mondial

− Dacă ar fi să facem comparaţie cu străinătatea, la ce nivel ştiinţific şi tehnologic vă situaţi?

− Complexul de selecţie este modernizat printr-un program SAPARD finalizat în anul 2008. Capacitatea de producţie a crescut acum la 3.000 scroafe matcă, de la care se vor realiza peste 66.000 purcei pe an. Pentru obţinerea unor  performanţe înalte la nivel internaţional s-au făcut importuri de animale de prăsilă din Germania.
În prezent, efectivul matcă este format din rasele Marele Alb, Landrace şi scroafe F1. Selecţia este cantitativă şi calitativă, vizând îmbunătăţirea performanţelor de reproducţie, viteza de creştere, procentul de ţesut muscular şi calitatea cărnii.

Abatorul de la SC Romsuintest Periş SA este nou, realizat tot prin programul SAPARD RO, cu o valoare totală a investiţiei de 11.000.000 euro. Clădirea abatorului şi anexele au o suprafaţă totală construită de peste 7.600 mp. El are o capacitate 1.000 cap/schimb, secţie de tranşare şi preparare a cărnii tocate şi mici (capacitate de 100 tone/schimb). Este construit şi dotat în conformitate cu cerinţele directivelor europene în domeniu.

Dotarea este făcută cu utilaje şi echipamente specifice industrializării cărnii de ultimă generaţie conforme cu cerinţele directivelor UE în domeniu, iar echipamentele au fost achiziţionate de la firmele Banss – Germania şi Bulgarelli Equipment – Italia. Utilajele şi echipamentele specifice Staţiei de epurare a abatorului au fost furnizate de firma Aminodan – Danemarca. În momentul de faţă, investiţia a dus la realizarea unuia dintre cele mai mari şi moderne abatoare din ţară.

Analizele efectuate în abator au evidenţiat calitatea superioară a carcasei obţinute de la porcinele crescute în SC Romsuintest Periş, care se încadrează în clasele E şi U ale sistemului EUROP. Se acordă o atenţie deosebită satisfacerii exigenţelor de calitate a cărnii furnizate consumatorilor şi procesatorilor. Aceste exigenţe sunt nu numai de ordin organoleptic şi sanitar, ci şi de ordin nutriţional, ţinând cont de „valoarea pentru sănătate“ a alimentelor.

Există în acest sens un laborator pentru calitatea cărnii cu dotare modernă, iar colaborarea cu institute de cercetare pe domeniul calităţii cărnii au dus la realizarea unor carcase apreciate din acest punct de vedere. Valorificarea produselor se face în mod special prin marile lanţuri de magazine.

Hrana şi asistenţa sanitară, garanţii sănătăţii

În cadrul unităţii avem şi o fabrică de nutreţuri combinate care asigură producerea integrală a furajelor combinate necesare. Şi aceasta a fost supusă unui amplu proces de modernizare. Perfecţionarea tehnologiei de fabricaţie proprie permite realizarea zilnică a 8-10 variante de nutreţuri combinate, asigurându-se astfel întreaga gamă de furaj de la purcelul din maternitate până la porcul comercial.

Dozarea se face cu o precizie de ±2 kg pe staţia macro şi ± 1 kg pe staţia de preamestec.
Există aparatură de vârf pentru analize biochimice şi calculatoare cu programe pentru optimizarea nutriţională, în funcţie de cerinţele animalului şi materia primă disponibilă. Valorificarea superioară a cărnii hibridului Perhib, precum şi cea provenită de la tipuri genetice de porcine crescute în SC Romsuintest Periş se realizează prin abatorul propriu.

În curând, cercetare la nivel european

− Aţi fost cândva cel mai important institut de cercetări pentru porcine. Din păcate, aţi rămas singuri. Spuneţi-ne care sunt cele mai de seamă realizări obţinute ca urmare a acestui proces?

− În Romsuintest Periş sunt utilizate tehnici moderne de selecţie, cum ar fi: BLUP model animal şi testul ADN. Complexul de Hibridare are un număr de 6.500 scroafe matca F1 produse în complexul de selecţie, din combinaţia MA x L sau L x MA utilizate pentru obţinerea produşilor comerciali prin împerecherea cu vieri PITRAIN şi LSP 2000.

Referindu-mă strict la performanţele scroafelor F1, acestea pot fi sintetizate astfel:

- prolificitate: 10,5 capete/lot;
- purcei înţărcaţi: 20,0 capete/scroafă/an;
- greutate lot la 21 zile 50 kg;
- aptitudini moderne deosebite.
În încheiere, vreau să precizez că în Complexul de Hibridare se obţin peste 110.000 porcine pentru sacrificare anual.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 7447



֩ Comentarii

 
֠ 1.     mihai -- (4-February-2011 )
Ce frumos sunau promisiunile din primavara 2010. Acum s-a inchis FNC-ul si urmeaza sa fie inchis si abatorul nou. Sunt curios ce mai zic acum domnii directori.

֠ 2.     dorin -- (11-March-2011 )
Acum firma este in famliment, daia nu mai pot fostii directori care au condus firma.

֠ 3.     adrian -- (12-March-2011 )
Firma a fost adusa in faliment din cauza directorilor Becheanu si Chiorpeaca. Ei sunt cei care trebuie sa dea socoteala, trebui sa plateasca, sa raspunda, pentru ca ei au adus firma in feliment.

֠ 4.     vasile -- (13-March-2011 )
da adrian,ai dreptate,directorul becheanu care are un salariu de 125 de milionae cum sa-l intereseze soarta atator muncitori?

֠ 5.     adrian -- (13-March-2011 )
nu au cum sa ii intereseze de oameni, deoarece principalul scop al lor a fost sa isi faca salari de bancheri, sa taie si sa spanzure cine le pica cu tronc, nici nu la interesat soarta oamenilor, il interesa mai mult de el si de salariul lui de 170 milioane, mananca cu 17 guri. Oare are cine sa ii traga la raspundere?

֠ 6.     vasile -- (14-March-2011 )
toti si-au construit case prin asa zisa modernizare a complexului, modernizare ca s-a facut prin Programul SAPARD. Daca ar fi sa faca cineva o reevaluare a banilor, dar din pacate nimeni, nimic si cum totul este posibil in Romania, va dati seama.Cum sa ii intereseze sorta oamenilor pe spinarea carora si-au luat salariile? Acum dl chiorbeaca este bolnav, becheanu rade cu gura pana la urechi, pirjol fuge de raspundere, si-a vandut actiunile, ce sa-l mai intereseze? Dar intrebarea este: l-a interesat vreodata altceva decat punga lui? NU

֠ 7.     ion -- (14-March-2011 )
citesc comentariile dumneavoastra, azi oficial disponibilizare colectiva. Deci fara comentarii.

֠ 8.     adrian -- (15-March-2011 )
Vasile imi place ce afirmatie ai facut despre cei care au condus frima si au dus o in situatie care este acuma, viitor nu mai are firma. Chiorpeaca nu este bolnav, se face ca este, vrea sa stearga urma pierderilor care lea facut el si Becheanu rade cu gura pana la urechi ca sa vazut cu saci(de bani) in caruta. Astia doi au dus frima in situatia care este acum.

֠ 9.     adrian -- (15-March-2011 )
Vasile imi place ce afirmatie ai facut despre cei care au condus frima si au dus o in situatie care este acuma, viitor nu mai are firma. Chiorpeaca nu este bolnav, se face ca este, vrea sa stearga urma pierderilor care lea facut el si Becheanu rade cu gura pana la urechi ca sa vazut cu saci(de bani) in caruta. Astia doi au dus frima in situatia care este acum.

֠ 10.     adrian -- (21-March-2011 )
Nu pot intelege cum actionarii societatii au pus in functie asemena oamenii care nu sunt capabili,mai ales pe dn chiorpeaca care este un "economist"sa spunem,dar noi cu totii stim ca un economist adevarat nu se poate imprumuta mai mult decat poate duce firma,acum are certificat de nebun si sa aranjat pe toata viata el si familia lui.Oare cei de la sapard au verifica si ei modernizariile facute ,sau au avut si ei o parte din suma?Oare abatorul niculesti a costat 12 mil euro,sau cei din conducere au supraevaluat costuriile?

֠ 11.     cocos -- (10-May-2011 )
pacat de acest romsuintest. sunt sigur ca nu va mai rezista mult si va intra in faliment total. pacat

֠ 12.     nicoleta -- (7-June-2011 )
Pacat pt oameni care au ramas pe drumuri si pt societatea asta care practic m-a crescut si acum este falimantara si acum toti suntem in somaj,numAI FRAERI mai cred ca mai exzista o sansa pt ei,iar cei care au adus-o in situatia asta sunt acum bine mersi.TREZITIVA FRATILOR

֠ 13.     nicu -- (24-July-2011 )
Gusu - betivul este sef la sectorul mecanic. Stoica Maria-jegoasa oare este si ea sefa? Dar Floricica ciufulita? Da ea a plecat, nu mai era os de ros. Inteleapta treaba, a plecat la firma lui fronescu, acolo roade sora-sa!

֠ 14.     alex -- (25-November-2011 )
Mai nou cei care au preluat firma(firma reinvent consulting),au inceput facat tot cei ii taie capu,pt ei nu exista nimeni care sa ii traga de maneca?nu ii inereseaza de conditiile bancilor care au fost puse,sa nu se atinga de abatorul vechi,de utilajele si cladirile care sunt sub sechestru?nu vede nimeni?rezerva de stat care ar trebui sa ramana neatinsa,oare mai exista?oare sunt verificatii?sau si cei de mai sus au interese sa scape mai repede de combinat? Am ajuns sa importam r...t de la altii in loc sa consumam ceea ce este produs de noi,sub forme naturale.

֠ 15.     lucian -- (13-November-2014 )
cei de la reinvent mai nou au trimis oamenii in somaj, nu mai au nimic, au dat tepe si ungurilor de la care luau porci, au inceput sa i-a de la Romsuintest masini, utilaje, chiar si portile de la complexul mare le vor, sustin ca sunt pe inventarul lor. sunt salarii neplatite de luni intregi, si nici ITM, nici Consiliul Concunrentei, chiar nimeni nu poate face nimic impotriva acestor porci numiti BARBU CLAUDIU LAURENTIU, POPESCU, ETC. TREZITI-VA PERISENI SI SALVATI COMUNA, SA AVEM LOCURI DE MUNCA

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI