Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Salina Cacica, un loc binecuvântat

Situată în nordul Moldovei, Salina Cacica devine, odată cu descoperirea primului zăcământ de sare gemă în anul 1785, un crâmpei din istoria ţării. Salina este un loc realizat fără intervenţia utilajelor, fiind săpată manual. Are 8.200 de galerii, armate cu lemn, ce au mai bine de 200 de ani.

Păşind pe treptele de lemn care datează încă de la construcţia minei, urmând apoi şi trepte de sare, pătrundem într-un loc liniştit care ascunde la tot pasul importante descoperiri, dar şi munca depusă de către generaţii întregi. O remarcabilă sculptură în sare - Iisus răstignit - parcă te îndeamnă să păşeşti mai departe, ştiind că vei descoperi alte lucruri frumoase. Vizităm apoi capela romano-catolică Sfânta Varvara, apoi capela ortodoxă, lacul sărat, sala de dans şi sala de sport, toate realizate cu măiestrie.

Capele subpământene

Capela romano-catolică Sfânta Varvara se află la o adâncime de 29 de metri şi este amplasată pe locul primei camere de exploatare a sării. În jurul anului 1800 aceasta a fost realizată la iniţiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz, care a dorit ca minerii romano-catolici să se poată ruga, pentru că în localitate nu exista pe atunci nicio biserică.

Capela are dimensiuni mari: 25 m lungime, 9 m lăţime şi 7 m înălţime şi dispune de toate cele necesare: altar, icoane, candelabru, amvon şi balcon pentru cor. Aşa cum era de aşteptat, există şi aici importante sculpturi în sare: altarul şi amvonul.

Întâlnim şi o icoană a Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, la care aceştia se rugau cu credinţă. De asemenea, un alt obiect care nu poate trece neobservat este candelabrul realizat din coarne de cerb.

În fiecare an, la data de 4 decembrie, aici se organizează o slujbă la care participă cei trei preoţi din comunitate, cel ortodox, catolic şi romano-catolic.

Capela ortodoxă

Se află la o adâncime de 38 de metri, este sculptată direct în sare şi are dimensiuni mai restrânse faţă de cea romano-catolică. În anul 1971 a fost descoperită crucea sculptată în sare, despre care se spune că a fost realizată de către un miner în timpul lucrărilor miniere.

Sala de bal şi sala de sport

Aflată la o adâncime de 37 de metri, este cioplită manual, la fel ca şi cele trei balcoane de care dispune. Aici aveau loc petreceri, spectacole, baluri, acesta fiind considerat un important loc de distracţie din zonă. Sala poartă denumirea „Sala Ing. Agripa Popescu“.

Sala de sport sau Camera General Georgescu reprezintă un loc de recreere, unde turiştii pot face sport. Ea este amenajată cu masă de tenis, coşuri pentru baschet sau porţi pentru handbal sau fotbal. Aceasta poate fi văzută şi ca un loc de tratament. Există bănci pe tot parcursul salinei pe care te poţi odihni şi respira aerul sărat.

Se preconizează un viitor mai bun pentru localitatea Cacica, autorităţile locale având în vedere construirea unui hotel şi a unor spaţii special amenajate pentru tratament. De asemenea, se doreşte ca în interiorul salinei să se amenajeze câteva camere pentru turişti, un loc de joacă pentru copii, dar şi un trenuleţ ce va străbate tot interiorul salinei.

Larissa ŞOFRON
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 819



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI