Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Să ne protejăm eficient culturile

Dispozitive de îndepărtare a păsărilor şi animalelor sălbatice dăunătoare

Menţinerea echilibrului natural al zilelor noastre a devenit destul de importantă, în condiţiile în care factorii destabilizatori şi poluanţi se întâlnesc la tot pasul. În aceste condiţii, metodele ecologice de îndepărtare a păsărilor şi animalelor sălbatice care pro­voacă pagube însemnate diverselor culturi sunt preferabile celor letale, eliminându-se astfel riscul perturbării echilibrului natural stabilit de „Mama Natură“.

Sperietori moderne

Mecanismele de îndepărtare a păsărilor şi animalelor au evoluat de-a lungul timpului de la metoda rudimentară a sperietorilor de ciori folosită în agricultură, la cele moderne, pe care astăzi vi le propune spre utili­zare, cu o foarte mare eficacitate, firma Ozon Company. În prezent, în Uniunea Europeană se folosesc cu eficienţă maximă şi pe scară largă astfel de metode ecologice de combatere, prin utilizarea dispozitivelor generatoare de explozii controlate cât şi a aparatelor emiţă­toare de sunete de alarmă şi stres.

De la tunul mecanic la cel electronic

Dispozitivele generatoare de explozii controlate (sperietori) sunt tunuri automate care folosesc puterea explozivă a aprinderii propanului/butanului pentru a crea un zgomot puternic ca o detunătură, capabil să sperie păsările şi animalele de pradă. Ele sunt produse în Olanda, iar construcţia lor a fost gândită astfel încât să fie capabile de funcţionare în orice condiţii climaterice.

O butelie de 10 kg asigură până la 17.000 de detunături, intervalul de timp dintre acestea fiind ajustabil şi programabil. Volumul zgomotului, în funcţie de model, se ridică de la 120 la 130 decibeli, fiind suficient pentru acoperirea unei suprafeţe de 3 ha până la 5 ha. Instalarea trepiedului rotativ îi asigură o acoperire completă de 360 grade.

Ele sunt de două feluri şi se diferenţiază astfel:

Tunul mecanic - funcţionează exlusiv pe bază mecanică, fiind independent de orice sursă de energie. Dispune de un reglaj mecanic al timpului de detonare (între 30 secunde şi 30 minute). Are ataşat un ceas programator care-l porneşte şi opreşte o dată pe zi la orele dorite.

Tunul electronic – scânteia de detonare este dată pe cale electronică de către un acumu­lator de 12V auto (minimum 30 Ah). Poate să detoneze de până la 4 ori la un interval de 5 secunde. Are în componenţă un ceas programator electronic 24 ore sau zi/noapte.

Tunurile sperietoare propuse sunt eficiente în combaterea şi îndepărtarea tuturor păsărilor şi animalelor sălbatice: ciori, grauri, pescăruşi, cormorani, porumbei, vrăbii, porci mistreţi, iepuri etc.

Aplicaţii: agricultură, viticultură, pomicultură, legumicultură, piscicultură/acvacultură etc. 
Alte aplicaţii: zona aeroporturilor, bazele militare, depozite ecologice (gropi de gunoi), parcuri publice, depozite, silozuri etc.

Eliminarea pagubelor provocate de păsări şi animale în aceste vremuri de criză economică poate face diferenţa dintre faliment şi supravieţuire. Această investiţie ieftină şi uşor de procurat se poate amortiza în cel mult doi ani de zile. Ea trebuie însă gândită ca fiind o necesitate, mai ales că are avantajul utilizării ei an de an fără costuri suplimentare. Decizia de a achiziţiona asemenea dispozitive trebuie prevăzută din timp pentru a nu oferi ocazia dăunătorilor de a compromite recolta.

Dan IONAŞCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 1094



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI