Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Românii mănâncă mai puţină pâine ?!

Potrivit datelor statistice, în România consumul de pâine s-a redus în ultimul an de la 100 kg la „numai“ 98 kg pe persoană, iar acest trend se menţine. În 2008, acesta era de 110 kg/an pe cap de locuitor, potrivit informaţiei oferite de Aurel Popescu, preşedintele Rompan. În opinia sa, scăderea nu este legată de bani, pentru că pâinea este încă ieftină pe piaţa noastră faţă de media europeană.

Piaţa grâului, blocată

Preţul făinii scade continuu, de la 1,35-1,7 lei/kg anul trecut la 0,95-1,15 lei/kg în prezent. Din acest motiv, Popescu consideră că pâinea s-ar putea ieftini în perioada următoare. Însă ar mai fi necesară o condiţie: preţul grâului să scadă sub 750 de lei/t.

„Brutăriile vor încerca să ţină de preţ, deoarece anul trecut costul materiei prime a crescut de peste trei ori, iar pâinea s-a scumpit cu numai 10-15%. Totul depinde de cum se vor aproviziona morarii. Dacă preţul grâului va scădea sub 750 lei/t, este posibil să asistăm şi la o ieftinire a pâinii“ – a spus președintele Rompan.

Domnia sa a adăugat că piaţa de panificaţie din România este blocată, deoarece producătorii refuză să vândă grâul cu 750 lei/t, nivel agreat de morari, în contextul în care oferta de export a Rusiei este mult mai avantajoasă comparativ cu cea românească.

Grâu ieftinit, pâine mai scumpă

În 2011, România a avut o producţie de grâu bună: 7,2 milioane t scriptic, 8 milioane după estimările Ministerului Agriculturii. Evident că, în globalizare, un stat nu-şi mai poate face de unul singur socotelile, depinzând de evoluţia mondială a producţiei şi a preţurilor. La sfârşitul lunii mai, potrivit MADR, grâul se tranzacţiona cu 250 euro/t. În septembrie-octombrie, preţul mediu a ajuns la 170 euro/t. La Paris, grâul s-a vândut, în noiembrie, cu 183 euro/t, iar la Londra bursele au stabilit o cotaţie de 178 euro/t.

În acelaşi timp, potrivit INS, în luna august 2011, raportat la decembrie 2010, preţul pâinii s-a majorat cu o medie de 4,80%, iar cel al făinii, cu 8,99%. În 2010, făina s-a scumpit cu 11,36%, iar pâinea – cu 6,14%. În 20 de luni, pâinea s-a scumpit, în medie, cu 10,94%, iar făina, cu 20,35%. Scumpirile au fost justificate de majorarea TVA de la 19 la 24%, creşterea preţului combustibilului şi energiei şi majorarea preţului grâului, argument valabil cel puţin pentru începutul anului 2011. Patronatul din panificaţie vorbeşte despre o scumpire a pâinii cu 10-15% în acelaşi interval analizat mai sus.

Opinii vizavi de subiect

Inginerul Mihai Afiliu, directorul general al SC Afiliu Trans SRL, o firmă care a reuşit să-şi integreze activitatea (produce grâu şi este şi procesator): „Brutăria mea este ţinută de agricultură. Dacă aş lăsa numai brutăria singură aş fi pe faliment. Chiar şi astăzi, dacă ar fi după mine, aş închide fabrica de pâine.

Gândiţi-vă: inputurile sunt extraordinar de mari, a crescut TVA cu 5%, energia, gazele şi motorina se scumpesc aşa cum ştiţi…

În clipa de faţă, brutăriile din ţară lucrează pe pierdere. Faţă de cât se munceşte pentru o pâine – de la producerea grâului şi până la pâine – preţul este foarte mic, cel mai mic din Europa. Cât despre speculatori, e o legendă: ce brutar ar fi inconştient să cumpere făină scumpă, dacă are la îndemână şi una ieftină?“

Niculae Ştefan, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe AGROSTAR: „Avem noi, producătorii, o mare problemă, fiindcă nu ştim să ne asociem şi să rezolvăm acest neajuns, introducând toată filiera, de la producţie la produsul finit sau comercializare, în interiorul unei forme asociative. Atunci n-ar mai avea cine şi cum să speculeze piaţa! Şi nu este doar problema grâului, ci şi a sectorului legume-fructe şi lapte. Astăzi, cu excepţia marilor producători şi a fermierilor care şi-au rezolvat problema depozitării recoltei, grâul se vinde încă la marginea tarlalei, fără documente fiscale. Prin câte mâini trece producţia şi cu ce finalitate ajunge aceasta la brutării se vede, de fapt, în costul pâinii. Lanţul intermediarilor este încă lung, cu efectele cunoscute sub aspectul evaziunii fiscale.

În zona de procesare, veţi auzi că preţul pâinii este mic, fiindcă brutarii au pus în evidenţă costurile mari cu inputurile. Nu vom avea o reflectare a evoluţiei preţului grâului în preţul pâinii niciodată, în condiţiile descrise mai sus. Este încă mult haos legislativ şi nu avem o politică fiscală menită să încurajeze asocierea.“

Adrian Mocanu, fermier, preşedintele LAPAR Prahova: „Brutarii sunt foarte bine organizaţi. Eu vă pot spune doar atât: arătaţi-mi şi mie o brutărie care a dat faliment şi vă pot arăta şi eu firme sau ţărani care au pierdut mereu ori chiar au intrat în faliment. Sunt doar două variante de comercializare a grâului: îl dai la moară sau angrosiştilor. Ultimii îl achiziţionează pentru export.

Primii duc făina sau grâul, într-un fel sau altul, la procesator. De ce nu avem o consecinţă a ieftinirii grâului şi în preţul pâinii? Repet, este vorba doar despre buna lor organizare.“

Maria BOGDAN, Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

Vizualizari: 620



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI