Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

RomAgroTec încearcă să înlăture spectrul crizei

Vreme frumoasă, vizitatori mulţi, dar fără bani. Aşa s-ar descrie în câteva cuvinte participarea la RomAgroTec de anul acesta. Târgul de utilaje agricole, aflat într-o nouă locaţie anul acesta, pe drumul spre Urziceni, aproape de comuna Lilieci, a reunit la actuala ediţie aproximativ 50 de expozanţi, dintre care majoritatea distribuitori ai unor produse de peste graniţă şi doar trei-patru cu utilaje autohtone.

Aceasta şi pentru că traversăm un an dificil din punct de vedere financiar, care din păcate nu iartă nici piaţa maşinilor şi utilajelor agricole, unde se estimează scăderi drastice de vânzări. „Oamenii vin, sunt foarte interesaţi, dar nu există susţinere din partea statului, nu se găsesc soluţii de finanţare“, ne spunea unul dintre expozanţi.

În mod paradoxal, optimismul este dat de meteorologii care prognozează un an agricol aproape de normal, atât din punctul de vedere al umidităţii, cât şi al temperaturilor. Chiar şi aşa, agricultorii sunt în expectativă, vor să vadă subvenţiile, dar şi noi mijloace de finanţare, fapt pentru care mai toţi expozanţii propun soluţii de creditare care însă nu par foarte avantajoase, după cum reiese din spusele vizitatorilor.

Greu să concurezi cu produsele „made in Germania“
Diya Shoucair, administrator Farm Tech

Este importator unic al produselor nemţeşti Schäffer Lader care fabrică încărcătoare frontale multifuncţionale cu articulaţie la mijloc, cu puteri cuprinse între 20 CP până în 180 CP, adresându-se aşadar atât micilor cât şi marilor producători. Cele 35 de accesorii diferite fac ca spectrul domeniilor de utilizare a acestor încărcătoare să fie unul foarte larg: agricultură, horticultură, peisagistică, administrarea depozitelor, construcţii, zootehnie, industrie, comerţ şi sector public.

Calitatea nemţească datorată celor 50 de ani de experienţă în domeniu, consumul mic şi amortizarea încă din primul an al investiţiei fac diferenţa faţă de produselele similare de pe piaţă. Despre productivitatea lor ne vorbeşte Diya Shoucair, administratorul firmei importatoare - Farm Tech: „De exemplu, într-o hală de păsări de 1.000 m, pentru a goli gunoiul manual este nevoie, timp de două zile, de 15 oameni. Cu un Schäffer mic de 20 CP, în două ore ai golit.”

La sfârşitul anului trecut, vânzările au început să scadă, deşi pe piaţa din România nu există competiţie la acest tip de utilaje. Sperăm ca situaţia financiară să se redreseze, dar pentru asta trebuie sprijin şi de la Guvern, şi de la Minister. La ora actuală, proiectele prin FEADR se derulează foarte greu şi într-un timp prea lung.

Trebuie găsite forme de finanţare. Noi încercăm să rămânem competitivi prin faptul că avem un număr foarte mic de angajaţi, doar cinci oameni, cu care am reuşit însă din 2006 până în prezent să vindem aici peste 300 de utilaje. Jumătate din vânzări se fac prin proiecte şi cealaltă jumătate prin leasing. Prea puţine cu banii jos“, ne mai spune administratorul.

Utilaje performante, preţuri competitive
Pavlos Moustakis, export manager  S.I. Papadopoulos

Papadopoulos este o fabrică familială, în care tată şi fiu se ocupă de producerea utilajelor agricole prezente de peste 40 de ani pe piaţa grecească. În urmă cu doi ani, firma a adus în România o gamă largă de utilaje agricole pentru pregătirea solului.

Este vorba de discuri, scarificatoare, precum şi de numeroase tipuri de combinatoare şi cultivatoare. Toate au venit cu ceva în plus faţă de ce exista atunci pe piaţă, iar producătorii au ales ca modalitate de promovare demonstraţiile practice în câmp, pe teritoriul a şapte judeţe. „Aceste demonstraţii spun despre un utilaj mai mult decât o mie de fotografii şi vorbe.

Utilajele au fost primite foarte bine datorită faptului că sunt performante, au preţuri competitive şi pot fi achiziţionate în leasing“, ne spune managerul care se ocupă de export. Multe dintre ele utilizează tehnologii patentate de fabrică, aşadar sunt inovaţii în domeniu ce nu se mai întâlnesc la alt producător şi care vin să uşureze munca utilizatorului. În afară de România, utilajele se mai vând în Cipru, Bulgaria şi Egipt.

Silozurile, o afacere de viitor
Ing. Natalia Biţan, şef serviciu comercial SC Islaz SA

SC Islaz SRL Alexandria este o prezenţă activă la manifestările organizate de RomAgroTEc şi nu numai. Gama produselor oferite de unitatea din Alexandria a fost una destul de diversificată, de la mori de grâu şi silozuri până la instalaţii de curăţire şi tratare a seminţelor. De fapt, acesta din urmă este cel mai nou produs al societăţii. Ea are o capacitate de prelucrare între 1 şi 3 tone pe oră.  Preţul de achiziţionare a acestui utilaj este accesibil, iar modalităţile de plată sunt de asemenea destul de flexibile, şi ne referim aici la plata în rate.

Un alt produs cu importanţă la fel de mare este şi silozul. În cadrul societăţii Islaz se comercializează două tipuri de silozuri: unul cu bază conică cu o capacitate între 20 şi 70 de tone şi varianta de mare capacitate, între 100 şi 1.000 de tone.

Curiozitatea ne-a împins să întrebăm şi de situaţia vânzărilor. Nu mică ne-a fost surprinderea să aflăm că acestea au mers destul de bine chiar şi în 2008, an în care şi-a făcut debutul bincunoscuta criză financiară.

Ofertă ademenitoare din partea italienilor de la Itagri Group
Andrea Tomaselli, administrator

Firma italiană Itagri Group este prezentă pe piaţa din România de patru ani, oferind o gamă largă de utilaje pentru fermieri. Printre acestea se numără maşini pentru curăţirea şi întreţinerea terenurilor, sisteme de irigat şi celule pentru stocarea recoltelor. Oferta Itagri este destinată atât micilor cât şi marilor fermieri, iar raportul dintre calitate şi preţ este unul rezonabil, susţine Andrea Tomaselli, administratorul firmei.

Aceasta mai oferă şi utilaje omologate pentru fermele zootehnice, maşini pentru prelucrarea furajelor, cântare etc. Unul dintre subiectele atinse a fost şi modalitatea de plată pentru achiziţionarea utilajelor. Cei interesaţi de acestea le pot cumpăra în leasing pe o perioadă de 1 sau 3 ani, timp în care fermierul poate achita produsul în rate. Dar poate cel mai important aspect financiar pe care îl oferă Italagri este colaborarea cu o firmă de leasing prin care societatea italiană se angajează să suporte jumătate din dobânda fermierului care a achiziţionat produsele ei.

Munax în expansiune
Kovács Endre, manager produs

Firma bănăţeană Munax s-a făcut cunoscută pe piaţa din România încă din 2003, perioadă în care oferea maşini second-hand şi piese de schimb pentru utilajele agricole. Între timp, oferta firmei s-a diversificat, astfel încât la târgul acesta s-a prezentat cu mai multe utilaje agricole.

Unul dintre produsele care garantează, în opinia conducerii societăţii, eficienţa economică şi productivă este combina care seamănă direct în mirişte. Prin folosirea acesteia pot fi scutite mai multe lucrări tehnologice şi implicit mai multe costuri. Deşi preţul nu este unul tocmai accesibil, într-o fermă mare acesta poate fi acoperit într-un timp relativ scurt.

Un alt produs expus de către Munax este şi tradiţionalul tractor Landini. Pe lângă acesta, firma oferă şi tractoare cu o capacitate mai mică destinate viticulturii şi legumiculturii. Fermierii interesaţi de produsele Munax se pot bucura de oferte preferenţiale, întrucât societatea colaborează cu mai multe bănci şi companii de leasing.

Valentina ŞOIMU, Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2009

Vizualizari: 1237֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI