Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Reţete pentru post

Tocăniţa de ciuperci cu măsline este o altă mâncare de post cu care vă puteţi delecta. Pentru prepararea ei aveţi nevoie de un 1 kg de ciuperci, 400 g de măsline, 3 cepe, 400 ml suc de roşii sau 500 g de roşii, 100 ml vin alb, 200 ml ulei, pătrunjel, piper, o foaie de dafin, 1/2 lămâie mare decojită. Pentru început se spală şi se curăţă ciupercile, care se stropesc apoi cu zeamă de lămâie. Ceapa se taie mărunt şi se prăjeşte în ulei încins. Se adaugă apa, roşiile date pe răzătoare mare, ciupercile tăiate felii şi măslinele. Odată fierte ciupercile, se adaugă vinul, piperul, foaia de dafin şi feliile de lămâie. Compoziţia se introduce la cuptor timp de 15 min, iar înainte de servire se adaugă pătrunjelul verde, tăiat mărunt.

Ingredientele necesare pentru supa cremă de conopidă sunt următoarele: o conopidă potrivită; o rădăcină de pătrunjel; un morcov; o ceapă; trei cartofi; o legătură de pătrunjel sau de mărar; un ardei gras; jumătate de linguriţă de chimen, sare şi piper; 4 linguri de ulei şi 2 l de apă. Conopida se spală, se îndepărtează cotoarele şi se taie bucăţi. Se lasă timp de 15 minute în apă rece cu sare. Albitura, ardeiul gras, morcovul şi cartofii sunt puşi la fiert. Conopida se fierbe separat de celelalte legume, în apă cu sare. Odată fierte, legumele sunt trecute prin robotul de bucătărie pentru a le face piure. Se taie şi se căleşte ceapa, peste care adăugăm piureul şi condimentele. Supa de legume se adaugă treptat şi se mai lasă la fiert aproximativ 15 minute. La sfârşit adăugăm verdeaţa.

Pentru mâncarea de praz cu ţelină aveţi nevoie de 1 kg de praz, o ceaşcă de ulei, o ceapă, o lămâie, 300 g de măsline negre, o legătură de frunze de ţelină şi una de mărar, două căpăţâni de ţelină, bulion sau patru roşii, 3 cartofi, sare şi piper după gust. Pentru început se curăţă prazul şi ţelina. Prazul se taie rondele, iar ţelina felii. Cartofii sunt curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe potrivite.

Ceapa tăiată cât mai fin se căleşte în ulei încins. Se adaugă prazul, ţelina şi cartofii. Se presară sare şi piper după gust. Dacă nu avem bulion, se face sos din roşiile decojite. Cozile verzi de praz se taie mărunt împreună cu frunzele de ţelină şi se călesc în puţin ulei. Se amestecă împreună cu celelalte legume şi se adaugă sosul din roşii, trei ceşti de apă şi măslinele. Se lasă la fiert la foc mic. Când este aproape gata mâncarea, vasul se introduce în cuptor timp de zece minute. Când compoziţia are aspect de sos, se adaugă zeamă de lămâie şi verdeaţă tocată.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 875



֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI