Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Reorganizarea ANARZ se apropie de final

Noua echipă managerială, în fruntea căreia se află directorul general dr. Andrei Kocsis, şi-a propus să încheie reorganizarea Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) „Prof. dr. G. K. Constantinescu“ până la sfârşitul acestui an, inclusiv legislaţia aferentă, proceduri şi sisteme informatice specifice.  

Această instituţie îşi desfăşoară activitatea în baza HG nr. 834/2010, care stabileşte atribuţiile principale ale agenţiei. Deşi în urma reorganizării masive la care a fost supusă mai există doar 3-5 inspectori la nivelul fiecărui judeţ, ANARZ are sarcini complexe, precum ameliorarea, reproducţia, protecţia resurselor genetice, individualizarea, identificarea, eliberarea paşapoartelor pentru ecvidee etc.

Cărţile de rasă la bovine

În opinia directorului tehnic Tamas Nagy, una dintre cele mai importante probleme rezolvate o reprezintă recenta externalizare a cărţilor de rasă la taurine. La ovine/caprine, acestea au fost externalizate în anii trecuţi, fiind preluate de asociaţiile profesionale ale crescătorilor. În acest sector există în prezent nouă astfel de organizaţii acreditate pentru conducerea cărţilor la 15 rase de ovine şi una singură pentru cinci rase de caprine.

În cazul taurinelor, externalizarea a fost realizată abia acum, odată cu acreditarea unor asociaţii ale crescătorilor pentru menţinerea şi conducerea cărţilor de rasă. În acest scop, după mai multe runde de discuţii, a fost întocmit un „Manual de procedură“, la care au lucrat specialişti ai crescătorilor, ai ANARZ şi ai MADR. Ca urmare a apariţiei HG nr. 207/2011, asociaţiile profesionale pot beneficia de sprijin financiar pentru conducerea cărţilor de rasă. Subvenţia acordată este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar de maximum 20 de lei/cap de animal elegibil.

„Putem vorbi de trei asociaţii care sunt acreditate pentru conducerea cărţilor de rasă la taurine. Pentru rasa Holstein există două organizaţii acreditate pentru menţinerea şi conducerea cărţii de rasă, Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România şi Asociaţia Crescătorilor de vaci Holstein-RO, fiecare cu program propriu de ameliorare.

Pentru rasa Bălţată Românească a fost acreditată pentru menţinerea şi conducerea cărţii de rasă o singură asociaţie la nivel naţional, Asociaţia Crescătorilor de Vaci Bălţată Românească tip Simmental“ – a afirmat Nagy.

„În ţară mai există şi Bruna de Maramureş, cu direcţie de producţie mixtă, de lapte şi carne, răspândită în zona subcarpatică, dar pentru care, din păcate, nu a fost încă acreditată nicio asociaţie a crescătorilor de taurine în vederea menţinerii şi conducerii cărţii de rasă. Proprietarii au, de regulă, numai 2-3 vaci şi sunt persoane fizice. În lipsa organizării crescătorilor şi fără efectuarea controlului oficial al producţiei, nu pot fi realizate programe de ameliorare care să aibă ca finalitate testarea tăuraşilor autohtoni şi difuzarea progresului genetic în populaţia de animale“ – a adăugat Ion Roşu, şef Serviciu ameliorare şi selecţie.

România are puţine taurine pentru carne

La nivel naţional sunt 22 de judeţe unde se realizează controlul calitativ şi cantitativ al producţiei de lapte, cu respectarea tuturor normelor tehnice internaţionale. La sfârşitul lactaţiei, se poate stabili valoarea de ameliorare a fiecărei vaci în parte.

La specia taurine, controlul oficial al producţiei se realizează şi pentru producţia de carne. Însă România nu deţine rase de taurine specializate în direcţia producţiei de carne.

„În ultimii ani, s-a realizat încrucişarea raselor autohtone de taurine cu rase specializate pentru producţia de carne, rezultatele obţinute fiind încurajatoare. În acest scop, crescătorii din zonele de deal şi de munte au folosit material seminal din import“ – a spus dr. Tamas Nagy.
În ţara noastră, fermele specializate în creşterea taurinelor pentru carne se găsesc preponderent în  judeţe precum Suceava, Timiş, Alba, Mureş etc.

Reglementarea inseminării artificiale

Potrivit domnului Tamas Nagy, ANARZ-ul a lansat recent în dezbatere publică un nou Manual de proceduri privind inseminarea artificială la bovine. În ultimii ani nu au mai fost testaţi taurii, deci nu există în acest moment material seminal provenit de la tauri testaţi în România.

Domnia sa a mai precizat că materialul seminal este importat prin mai multe societăţi comerciale, autorizate de către ANARZ, şi că procedurile la care se lucrează vin să stabilească condiţii clare şi transparente pentru această activitate.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 1421



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI