Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Renaşte vechea cetate de scaun din Câmpia Gherghiţei

M-am aflat, de curând, la Gherghiţa, fostul oraş medieval, veche cetate de scaun a Ţării Româneşti, azi o comună mare de agricultori cu faimă, mândri de istoria aşezării lor, care datează de peste 600 de ani.

„Cuibărită într-o buclă largă a râului Prahova“, unde aceasta îşi măreşte zestrea de ape cu cele ale Teleajenului, acolo unde nu departe de locul unde râul, care a dat numele său judeţului, îşi înfrăţeşte apele cu cele ale Ialomiţei, Gherghiţa era, în anul 1431, la data atestării sale documentare, un târg apărut, probabil, mai de mult, poate chiar înaintea întemeierii propriu-zise a Ţării Româneşti.

Pe şantierul arheologic deschis de ceva vreme au fost descoperite mai multe hrisoave şi scrisori, datate sau scrise la Gherghiţa, veche cetate de scaun încă din vremea lui Vladislav Voievod, în 1431, dar şi de la Vlad Ţepeş, Pătraşcu cel Bun şi Mihai Viteazul, cu a cărui domnie aceasta urma să îşi încheie cea dintâi perioadă din strălucirea sa

Azi aici doar câteva monumente mai sunt martore ale unui trecut îndepărtat: Crucea de piatră, din 1630, ridicată aici de Duca Vodă, Biserica Domnească, ctitorită de Matei Basarab, care stă de atâtea veacuri şi veghează chiar în centrul comunei, cum tot astfel şi vechea Biserică „Sfântul Dumitru“, ridicată în 1705 de Preda Căpitanul, în timpul lui Constantin Brâncoveanu.

De la tumultul istoric, la lâncezeala de acum

În timp ce pe străzile comunei carele şi maşinile încărcate de roadele toamnei fac un du-te vino continuu, istoricii şi arheologii îşi prezintă bilanţul ultimelor descoperiri. Prof. univ. dr. Ştefan Olteanu aduce în atenţie faptul că pe şantierul arheologic au fost făcute descoperiri deosebit de importante legate de viaţa cândva tumultoasă a aşezării. Între descoperirile de referinţă, el menţiona câteva morminte, ceramică veche românească, unelte, monede de argint, podoabe şi multe altele.

Totuşi, fonduri există

Este meritoriu faptul că, la solicitarea administraţiei locale, Consiliul Judeţean Prahova a decis alocarea unor importante fonduri pentru renovarea Bisericii Domneşti, circa 2,5 milioane de euro, un milion de euro pentru continuarea cercetărilor arheologice şi 50.000 euro pentru realizarea unui Centru cultural, în cadrul căruia va funcţiona şi un muzeu.

La această renaştere îşi aduc din plin contribuţia şi unii investitori, care şi-au deschis aici o serie de afaceri de succes. Între noile investiţii se află şi moderna crescătorie de porcine, prin care se estimează că vor putea fi oferiţi pieţei, anual, peste 2.000 de porci.

Toate acestea sunt fapte care demonstrează că Gherghiţa tinde să renască, cu adevărat.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2010

Vizualizari: 819֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI