Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Războiul cu supermarket-urile, în vacanţa politică

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modul incorect cu care Guvernul înţelege să rezolve problemele grave apărute în relaţiile de conlucrare cu lanţurile de magazine care comercializează produsele alimentare.

Luând la cunoştinţă faptul că Guvernul va discuta din nou despre legiferarea în regim de urgenţă a Codului de bune practici în comerţul cu produse agroalimentare, deoarece documentul ar trebui completat, pe baza propunerilor formulate de specialişti, conform declaraţiei premierului Emil Boc, patronatele şi sindicatele din sectorul alimentar ţin să comunice opiniei publice următoarele:

Un blocaj premeditat

- Suntem extrem de îngrijoraţi de lipsa de comunicare dintre Guvern şi Parlament, care ne-a adus în situaţia ridicolă a existenţei în paralel a două proiecte de Ordonanţe de Urgenţă şi a două proiecte de lege care îşi propun, într-un fel sau altul, să reglementeze relaţiile dintre producătorii agroalimentari, comercianţi şi consumatori - toate blocate în interese divergente personale ale unor oameni politici din România.

- Suntem dezamăgiţi de atitudinea unor politicieni din Parlamentul României care, din dorinţa de a se erija în „cel care a ieftinit alimentele în România“, neglijează consultarea în cadrul parteneriatului social.

- Avem convingerea că, la nivelul Guvernului (excluzând Ministerul Agriculturii), marile reţele de magazine au „convins“, pe căi care exced dialogul social institu­ţio­nalizat, funcţionari sau înalţi demni­tari să întârzie sub orice formă, să schilodească şi, în cele din urmă, să blocheze Proiectul de Ordonanţă de Guvern promovat de MAPDR, minister mandatat anterior să joace rolul de arbitru între furnizori şi retaileri.

Aşa se face că proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă, aprobat de Guvern, afişat public timp de 3 săptămâni, nu şi-a mai găsit drumul către Monitorul Oficial şi niciun funcţio­nar nu poate explica ce s-a întâmplat cu el.

Doleanţe

- Solicităm prim-ministrului, domnul Emil Boc, să îşi asume Ordonanţa de Guvern în forma în care a fost negociată şi agreată în cadrul discuţiilor cu partenerii de dialog social mediate de MAPDR şi aprobată în şedinţa de Guvern.

- Solicităm ministrului agriculturii Ilie Sârbu să îşi respecte declaraţiile de intenţie şi să susţină prin toate mijloacele promovarea interesului naţional, al agricultorilor şi al industrei alimentare româneşti, convingând Guvernul că proiectul de OUG promovat de MAPDR reprezintă voinţa partenerilor sociali, aşa cum a fost manifestată la repetatele întâlniri mediate de MAPDR.

- Subliniem necesitatea ca, mai ales în această perioadă de criză pentru întreaga economie românească, politicienii să pună înaintea interesului personal interesul industriei agroalimentare naţionale şi, în primul rând, interesul consumatorilor din România.

- Susţinem necesitatea adoptării în primă fază a unei Ordonanţe de Urgenţă şi ulterior a unei Legi, caracterul de urgenţă fiind impus de evoluţia constant negativă din ultima perioadă a relaţiilor din comerţul cu produse agroalimen­tare din ţara noastră.

(D.L.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 609֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI