Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Rasele de Carne, un nou curent printre oieri

O interesantă expoziţie şi cel puţin un la fel de interesant concurs naţional de tuns oi, ambele aflate la a IV-a ediţie, au avut loc sâmbătă, 15 mai a.c., ca de obicei, pe platoul fermei didactice a Grupului Şcolar Agricol din Şimleul-Silvaniei.
Manifestarea, organizată ca de fiecare dată de Asociaţia OVIS Sălaj – preşedinte Ţap Pop Nicolae, Consiliul Judeţean, DADR, Camera Agricolă şi OARZ Sălaj, a reuşit să adune, în ciuda vremii ce se anunţa potrivnică unui asemenea eveniment, peste o sută de crescători de ovine şi caprine din judeţul Sălaj şi din judeţele limitrofe.

Evenimentul s-a dovedit şi de această dată a fi deosebit de interesant, dovada constituind-o nu atât numeroşii expozanţi ai speciilor amintite, la care s-au adăugat altele aproape indispensabile păstoritului – asini şi câini din cele mai valoroase rase – cât mai ales numărul mare de vizitatori,  crescători interesaţi de noile rase şi tehnologiile de obţinere a unor linii valoroase, dar şi consumatori ai produselor obţinute de la acestea, prezentate într-o mare varietate. Participanţii la concursul de tuns oi, majoritatea sălăjeni, au trebuit să tundă fiecare câte trei animale, mai întâi cu tradiţionala foarfecă, apoi mecanic, ei fiind punctaţi atât pentru viteza de tundere, cât şi pentru tehnică. Un adevărat show privind tunderea oilor l-a prezentat un norvegian, membru al Asociaţiei Agri România, organizaţie veche colaboratoare a oierilor sălăjeni.

Premierea participanţilor pentru cele două competiţii – calitatea exemplarelor prezentate şi viteza de tundere – a fost realizată de Consiliul Judeţean Sălaj, care a alocat pentru acest eveniment 5.000 de lei. Organizatorii au mai primit un sprijin de 2.000 de euro şi din partea Guvernului Norvegiei. „Avem un proiect de ameliorare a speciilor de oi, demarat în urmă cu trei ani. Colaborăm bine cu Asociaţia OVIS în acest sens şi de aceea avem şi rezultate bune. Nu întâmplător guvernul nostru sprijină acţiunea de aici“ – spunea într-un scurt dialog Terje Sindland, preşedintele Agri România.

„Interesantă mi s-a părut preocuparea celor mai mulţi oieri pentru rasele de carne din cadrul celor două specii – ovine şi caprine“ – a precizat într-un scurt dialog reprezentantul Oficiului Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, dr. ing. Ioan Cherecheş. Şi a continuat: „Sigur, noi urmărim, pe lângă producţia de carne, şi alte obiective: producţia de lapte, sporul în greutate realizate în urma a numeroase încrucişări a oilor din rasa Ţurcană cu berbeci din rase de carne, cum sunt Albă Norvegiană, Texel, Hampshire, Carabaşă etc., dar şi producţia de lână pentru care cred că va creşte interesul în următorii ani.

Lumea se îndreaptă din ce în ce mai mult către natură şi natural, aşa că lâna, sunt sigur, va avea mare căutare în următorii ani. Simt asta şi de aceea nu neglijăm acest produs, chiar dacă acum nu are valoare. Revenind la carne, unul dintre obiectivele noastre de ameliorare, vreau să spun că a devenit un adevărat curent printre oieri obţinerea unor animale valoroase din acest punct de vedere“ – concluziona, într-un final de discuţie, domnul Cherecheş.

Ing. I. Banu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 930



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI