Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Rapiţa, o cultură ce vine puternic din urmă (II)

Pregătirea terenului

În vederea realizării unui pat germinativ foarte bun, lucrările de pregătire a solului sunt esenţiale pentru reuşita culturii. O pregătire corespunzătoare a terenului pentru semănat înseamnă o bună mărunţire, care pe un teren suficient de umed va asigura o germinare potrivită a seminţelor. Succesiunea lucrărilor minime de pregătire a terenului destinat înfiinţării culturilor de rapiţă toamna, este următoarea:

• arătura normală, executată la adâncimea de 18-22 cm;
• discuirea, imediat după arat, cât încă solul este reavăn;
• pregătire patului germinativ prin lucrări repetate cu grapa cu discuri, ultima lucrare efectuându-se la adâncimea de semănat şi perpendicular pe direcţia de semănat;
• folosirea tăvălugului inelar, înainte sau după semănat, ca lucrare facultativă utilă mai ales în toamnele secetoase şi pe soluri argiloase.

Sămânţa şi semănatul

Rapiţa de toamnă are nevoie în România de o sumă a temperaturii de 800-900° C pe perioada de vegetaţie. Pentru aceasta, rapiţa trebuie însămânţată în prima decadă a lunii septembrie, mai exact între 5-15 septembrie în sudul ţării şi 1-10 septembrie în celelalte zone. Sămânţa, ca şi soiul, constituie factori biologici deosebit de importanţi pentru eficienţa culturii rapiţei. Sămânţa trebuie să aibă indici de valoare biologică şi culturală exprimaţi printr-o puritate de minimum 98% şi o germinaţie de minimum 85% şi să fie tratată cu un fungicid (Sumilex WP sau Rovral 50WP) care să controleze principalele organisme dăunătoare. Semănatul se va face cu semănătorile de cereale păioase (SUP-21, SUP.29, SUP-48). Pentru asigurarea unei ramificări suficiente, care să permită o bună recoltă, este necesară realizarea unor distanţe optime între rânduri de 12,5-25 cm. Densitatea optimă se referă la garantarea la recoltare a unui număr de 70-80 plante/mp, puternic ramificate, care asigură la recoltare o producţie de 2.500 kg/ha. Este necesar ca la metru pătrat să se asigure în jur de 150 seminţe germinabile, ceea ce înseamnă cel puţin 12 kg/ha, garantându-se astfel cel puţin 100 plante recoltabile la metru pătrat. În solurile grele şi umede, sămânţa se îngroapă la adâncimea de 2-3 cm; când solul este uscat sămânţa se seamănă cu 1-2 cm mai adânc.

Întreţinerea culturii

După semănat, trebuie avută în vedere completarea realizării calitative a patului germinativ prin lucrări ale solului, prin combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor. Principalele lucrări care se pot aplica, după caz, sunt tăvălugitul şi eliminarea excesului de umiditate. Tăvălugitul după semănat se realizează pe terenurile care au rămas bulgăroase după pregătirea patului germinativ şi cu sămânţa neîncorporată. Lucrarea este utilă şi după semănatul rapiţei, dar trebuie urmărit ca solul să fie bine zvântat, altfel aderă la tăvălug şi se tasează excesiv. Dacă la semănat solul este prea afânat, având în vedere specificul seminţelor mici de rapiţă, atunci tăvălugul se foloseşte atât înainte, cât şi după semănat. Eliminarea apei de pe terenurile cultivate cu rapiţă este necesară, deoarece băltirea apei provoacă moartea plantelor din lipsă de aer. Pentru prevenire, imediat după semănat sau la desprimăvărare, se trasează brazde pentru scurgerea apei de pe terenurile cu exces de umiditate.

Ing. Constantin FERARU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 1515֩ Comentarii

 
֠ 1.     Ioan -- (1-September-2010 )
articolul este scrie exact pe tema specific-stiintifica referitor la ,,CULTIVAREA,, rapitei. Pe nmine ma intereseaza,,sa stiu,, si insemnatatea economica a rapitei in Romania.. Si asta nu degeaba.Ce fel de rapita cultivam ? Ce specie ?. Pentru a fi materie prima industriala,hrana animalelor ori omului. Pentru hrana omului ca si ULEI comestibil,stiu ca trebuie cultivata specia cu continut scazut de acid erucic. In CANADA se cultiva o specie cu continut scazut de acid erucic,pentru uleiul lor numit,,CANOLA,,( CAN=Canada, O=Oil. L=low (scazut), A=acid erucic). O lamurire ar fi binevenita.

֠ 2.     Adrian Mocanu -- (1-September-2010 )
articolul l-am citit acum 15 ani undeva.Acum se cultiva rapita hibrida cu densitati la semanat de 50-70 seminte/ mp si aprox 2.5- 4kg/ha si productii posibile de 4500kg/ha.Actualizati domnilor.

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI