Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Rapiţa, o cultură care necesită îngrijire urgentă

„Până în urmă cu 5-6 ani, rapiţa a fost considerată o buruiană aducătoare de profit, iar tratamentele erau aproape inexistente. Acum, necesită îngrijire. Motivul este că s-au mărit suprafeţele, ajungând să depăşească 500.000 ha, iar periodicitatea în rotaţie s-a redus. Astfel s-a ajuns ca rapiţa să fie cultivată, pe aceeaşi tarla, la mai puţin de 4 ani. Ca urmare, a crescut foarte mult presiunea bolilor şi a dăunătorilor. De aceea, sunt necesare două tratamente cu fungicide, la care se adaugă altele cu insecticide şi erbicide“, a declarat Ion Săvulescu, director tehnic la DuPont România.

Atenţie la frunzele necrozate!

Domnia sa a spus că primul tratament cu fungicid trebuie aplicat în prima jumătate a lunii aprilie, când planta reîncepe creşterea şi dezvoltarea, iar pe frunzele necrozate în iarnă se dezvoltă diferite ciuperci patogene. A recomandat Alert (0,8 l/ha), pentru combaterea întregului complex de boli care pot să apară. Dintre acestea, a menţionat putregaiul uscat (Phoma lingam), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), alternaria (Alternaria brassicae) şi făinarea (Peronospora brasicae). În aceeaşi perioadă, în funcţie de spectrul buruienilor, trebuie ales erbicidul. Pentru cele graminee, se poate folosi unul dintre produsele Agil, Focus Ultra, Furore Super, Fusilade Forte sau Targa). Mai greu este cu cele cu frunză lată, care concurează puternic cultura. Pentru combaterea lor, specialistul ne-a dezvăluit că DuPont are, în fază de omologare, singurul erbicid sulfonil ureic din lume aplicat în vegetaţie, care distruge muştarul sălbatic şi celelalte crucifere, pe lângă foarte multe alte buruieni din alte familii botanice. În acest caz, credem că erbicidul este aşteptat cu interes.

Tratamente împotriva dăunătorilor

Tot acum se face primul dintre cele 4-5 tratamente necesare împotriva dăunătorilor. La această fază este vizată gărgăriţa tulpinilor de rapiţă (Ceutorrhynchus napi), care a devenit foarte agresivă şi necesită multă atenţie. Celelalte tratamente se fac împotriva gărgăriţei, gândacului lucios (Meligetes aeneus) şi afidelor (Brevicoryne brassicae). În ultimii doi ani a devenit din ce în ce mai prezent şi gândacul păros al florilor (Epicometis hirta). Directorul tehnic consideră că este necesar un amestec de două substanţe active, una sistemică (neonicotinoide) şi alta de contact (piretroide, organofosforice) sau alternarea acestora, pentru controlul eficient al dăunătorilor şi evitarea apariţiei rezistenţei. În viitorul apropiat, DuPont va introduce pe piaţă câteva insecticide de ultimă generaţie, eficiente şi foarte prietenoase cu entomofauna utilă, de mare ajutor şi contra dăunătorilor din culturile de rapiţă.

Stropire, la înflorit

Al doilea tratament cu fungicide este foarte important, după cum s-a exprimat Săvulescu, şi se aplică la o săptămână după ce a început înfloritul. Acum se recomandă Acanto Plus (0,6 l/ha), care controlează tot spectrul de boli specifice acestei faze de vegetaţie. De asemenea, asigură plantelor şi un plus de „energie“, prin „green-efect”, care prelungeşte perioada de acumulare şi dezvoltare a boabelor, cu influenţă asupra conţinutului în ulei.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2011

Vizualizari: 1470



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI