Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Proprietăţile terapeutice ale fructelor şi legumelor

Dacă până acum teoriile care făceau o legătură între modul de alimentaţie şi apariţia tumorilor canceroase nu aveau la bază dovezi ştiinţifice clare, în timp, ca  urmare a  unor cercetării ştiinţifice minuţioase, specialiştii au ajuns la concluzia că într-adevăr ceea ce mâncăm ne influenţează starea de sănătate. Acest lucru a fost confirmat de rezultatele unui experiment ce a durat aproape 35 de ani, vreme în care au fost studiate efectele alimentaţiei asupra apariţiei şi dezvoltării tumorilor canceroase. Pentru realizarea acestui studiu amplu a fost nevoie de 500.000 de oameni din ţările nordice şi sudice ale Europei. Concluzia a fost una certă: alimentaţia bogată în legume şi fructe reduce considerabil apariţia cancerului.

Reţete pentru sănătate

Ţinând seama de aceste considerente, în rândurile următoare vă prezentăm câteva metode prin care vă puteţi păstra sănătatea. S-a constat că un consum ridicat de fructe şi legume ne ajută nu doar să ne păstrăm energia, ci să avem şi un organism sănătos. Oamenii de ştiinţă susţin că la persoanele care consumă zilnic aproximativ 35 de grame de fibre vegetale, adică echivalentul a şapte porţii de fructe şi legume, apariţia celei mai necruţătoare boli a timpurilor noastre este cu mult redusă. Principalele forme de cancer evitat prin consu­mul ridicat de fructe şi legume este cel intestinal şi de colon. Cancerul de colon, spre exemplu, poate fi prevenit dacă în meniul unei zile, la fiecare masă consumăm fie un fruct, o legumă sau chiar salată.

Alimentaţia trebuie să fie variată

Însă la fel de important este şi felul în care combinăm aceste legume şi fructe. Potrivit oamenilor de ştiinţă, principiile active care luptă împotriva cancerului se regăsesc în coloranţii legumelor şi fructelor. Chiar dacă toate conţin vitamine şi substanţe necesare organismului este bine să ţinem seama de faptul că acestea trebuie variate, pentru a putea beneficia astfel de cât mai multe principii active.  Spre exemplu, după ce aţi mâncat o roşie puteţi consuma un broccoli sau după ce aţi consumat un măr puteţi mânca o pară. Cerealele au, de asemenea, un aport important în reducerea apariţiei cancerului, în special a celui de colon. Din aceste considerente este recomandat ca în locul pâinii tradiţionale să consumăm şase porţii de grâu încolţit pe zi. Leguminoasele sunt foarte bogate în fitoestrogeni, care au capacitatea de a întrerupe efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. S-a constat că, în cazul femeilor care consumă leguminoase, frecvenţa apariţiei cancerului de sân este redusă considerabil.

Excesele strică

Important este ca alimentaţia să fie variată, bazată în special pe legume, fructe şi cereale. Despre carne, oamenii de ştiinţă spun că atunci când este consumată în exces poate influenţa apariţia cancerului. Alimentele care determină acest lucru sunt în special carnea roşie, mezelurile şi carnea de pasăre. Acestea pot fi înlocuite de carnea de peşte, bogată în acizi graşi, ce au proprietatea de a inhiba celulele canceroase.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

Vizualizari: 973֩ Comentarii

 
֠ 1.     emo -- (17-November-2010 )
da...fructe, legume, grau incoltit.. Din pacate cei din oras nu prea au sansa de a manca sanatos.. Sunt multe retete, cel putin aici am vazut insirate cele cultivate la noi, sau cel putin se pot cultiva.Cel mai sanatos intrun regim, sa folosim zarzavaturile si fructele specifice zonei.Cele aduse din alte zone doar pentru placere:) Organismul nostru reactioneaza la cele potrivite zonei noastre, cu eficienta maxima. Multimesc pentru articol. E.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI