Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Programul „Primul siloz“

Practic, programul „Primul siloz“ urmăreşte în primul rând ca producătorul agricol să fie protejat, dar şi ca producţia agricolă să fie fiscalizată şi vândută la preţuri adecvate, eliminând astfel specula şi piaţa neagră a cerealelor pentru consum. Pentru derularea acestui program, Fondul de Garantare va primi de la CEC 10 milioane de euro.

Certificatele facilitează creditele

Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), a apreciat că Certificatul de depozit constituie titlu executoriu atât pentru seminţele de consum depozitate, cât şi pentru sumele împrumutate şi dobânzile datorate băncilor comerciale, în cazul în care acestea sunt utilizate ca garanţie.

Practic, din momentul aprobării actului normativ, depozitarii vor solicita licenţă de depozit. Această licenţă permite depozitarului să emită fermierului care vine cu o cantitate de seminţe la depozitul acestuia un certificat de depozit. În certificat se va înscrie cantitatea de seminţe pe care fermierul o depozitează, cu caracteristicile tehnice ale produsului respectiv.

„Depozitarul eliberează un certificat de depozit, de exemplu, pentru 90 kg din 100 kg depozitate, pentru că restul cantităţii rămâne pentru a acoperi cheltuielile depozitarului“ – a explicat Toncea. Directorul general al FGCR a mai spus că preţul este stabilit de o comisie formată din toate părţile implicate în circulaţia produsului respectiv – producător, depozitar etc. – şi coordonată de reprezentantul MAPDR.

Circulaţie liberă pe piaţă

Cu certificatul de depozit, producătorul poate să se ducă la bancă şi să îl ofere ca garanţie suplimentară pentru a obţine un credit de producţie sau de investiţii. Cantitatea de seminţe va fi pusă gaj în favoarea băncii care are posibilitatea ca, la data solicitării creditului de către fermier, să cunoască valoarea certificatului de depozit, pentru că administratorul acestui sistem de garantare este obligat săptămânal să publice preţul orientativ al produsului.

FGCR va primi de la MAPDR o alocaţie nerambursabilă de 10 milioane de euro, pentru înfiinţarea schemei, însă aceasta va fi susţinută printr-o cotă de 0,5% pe care fiecare depozitar licenţiat trebuie să o achite Fondului în momentul în care eliberează un certificat de depozit.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 613



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI