Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Prognoza agrometeorologică în intervalul 1-15 februarie 2009

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, cu valori medii diurne ale aerului ce vor fi cuprinse între -5...3°C, apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor agricole ale ţării. Temperaturile maxime din aer se vor situa între 1...7°C, iar în zilele cele mai calde vor putea depăşi 15°C, îndeosebi în sudul teritoriului agricol. Valorile minime ale aerului se vor încadra în general între -10°...0°C, posibil mai coborâte până la -15...-20°C, îndeosebi în centrul şi nordul ţării, semnalându-se brumă şi îngheţ la sol.

Se întrevăd precipitaţii ce pot depăşi valorile normale, în special în jumătatea nordică a ţării, iar în restul teritoriului agricol cantităţile de apă vor fi în general normale. Ninsorile vor fi însoţite de intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Bărăgan şi local în sud-estul Moldovei se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi, izolat, puternică.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă îşi vor continua repausul vegetativ în aproape toate regiunile agricole, cu excepţia intervalelor mai calde, când vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul ţării.

De asemenea, în zonele nordice şi centrale, scăderea temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10°...-15°...-20°C) vor afecta aparatul foliar al plantelor prin degerături şi arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe suprafeţele fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (sub 10 cm).

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă şi bine adaptate la condiţiile de iernare vor parcurge predominant fazele de înfrunzire  (1-3 frunze adevărate) şi înfrăţire, starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se, pe ansamblu, bună şi medie.

Culturile înfiinţate tardiv se vor afla în fazele de răsărire şi formare a frunzei a treia, vigurozitatea şi uniformitatea plantelor fiind în general medie şi slabă. De asemenea, în condiţiile alternanţei îngheţ-dezgheţ a solului se va putea semnala fenomenul de „descălţare“ a culturilor.

Recomandări de specialitate:

• Verificarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;

• Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu azot la cerealierele de toamnă, pe suprafeţele fără strat de zăpadă.

Director general, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie,
dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
dr. Elena MATEESCU, Maria COSONEA, Dumitru ANGHEL, Daniel ALEXANDRU, Oana OPREA,

dr. Liana CAZACIOC, Ana ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 764֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI