Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Profilaxia şi combaterea bolilor la porumbei în timpul iernii

Creşterea porumbeilor reprezintă un hobby pentru mulţi crescători, dar şi o sursă de hrană pentru alţii. Aceştia trebuie să ştie însă că nu este suficient să fii îndrăgostit de această specie, ci este necesară o atenţie specială.

La fel ca celelalte păsări, porumbeii pot să contracteze diferite boli infectocontagioase sau parazitare. Anumiţi factori care se referă în principal la condiţiile de zooigienă din adăposturi, precum şi asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare echilibrată cantitativ şi calitativ sunt de multe ori neglijaţi, ducând la creşterea necorespunzătoare a tineretului, slăbirea organismului, pe al cărui fond se pot grefa o serie de boli condiţionat patogene (colibaciloză, salmoneloză, etc.) Stă în puterea noastră menţinerea stării de sănătate, prin crearea şi păstrarea anumitor condiţii de viaţă de care are nevoie organismul.

Astfel trebuie aplicate o serie de măsuri sanitar-veterinare menite să înlăture factorii nefavorabili care ar putea provoca tulburări ale funcţionării normale a organismului (paraziţi, microbi, ciuperci, alimentaţie carenţată, igienă necorespunzătoare a adăposturilor). Dintre aceste măsuri amintim - deparazitarea internă a întregului efectiv de porumbei cu ROMBENDAZOL F, ROMBENDAZOL SUPER, deparazitarea externă cu ENDECTOCID (soluţie pouron activă atât pentru paraziţii externi cât şi interni). Concomitent cu deparazitarea porumbeilor trebuie făcută deparazitarea volierelor cu ROMPARASECT şi ROMPARATOX pentru distrugerea paraziţilor şi a formelor larvare ale acestora, după curăţenia mecanică şi evacuarea dejecţiilor.

Se vor efectua şi dezinfecţii ale volierelor cu soluţii dezinfectante eficiente pentru distrugerea germenilor  patogeni (bacterii, virusuri, ciuperci) sau reducerea considerabilă a numărului acestora, precum şi a florei microbiene de asociaţie. Se pot utiliza soluţii de DECONTAMINOL sau CATIOROM. În jurul adăposturilor trebuie efectuate deratizări în scopul combaterii rozătoarelor cu rol deosebit de important în apariţia şi extinderea unor boli infecţioase şi parazitare, cu RATITOX, RATIKILL, BRODITOP.

Este necesară administrarea unor raţii alimentare care să conţină toate elementele nutritive necesare asigurării unui echilibru fiziologic corespunzător. Pentru evitarea apariţiei unor boli de nutriţie produse de lipsa unuia sau mai multor elemente din furaj recomandăm, mai ales în perioada de iarnă, vitaminizări cu COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL ROMVAC3, VITA-B-COMPLEX, VITAMINA  AD3E.

Pe lângă aceste măsuri de profilaxie generală nespecifice se recomandă şi măsuri profilactice specifice, cum ar fi vaccinările contra PARAMIXOVIROZEI cu vaccin inactivat PARAMIXOVACOL sau COLUMBOPOLIVAC după vaccinarea cu vaccin viu AVIPESTISOTA sau AVIPESTIVAC.

Atunci când se depistează cazuri de boală sau porumbei morţi în voliere se recomandă trimiterea la laborator a păsărilor bolnave sau a cadavrelor proaspete pentru stabilirea diagnosticului. SC ROMVAC COMPANY dispune de un laborator de diagnostic unde se fac examene complete, în urma cărora se eliberează buletine de analiză, se indică tratamentele adecvate, asigurând şi medicamentele corespunzătoare. Prin acest laborator se asigură şi asistenţă tehnică de specialitate tutu­ror columbofililor pentru obţinerea performanţelor mult dorite.

Dr. Viorica CHIURCIU
Medic veterinar
Doctor în Ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

Vizualizari: 2155



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI