Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Producţia agricolă, în date şi cifre

Valoarea producţiei agricole a înregistrat o creştere cu 1% în 2010, totalizând 64,452 miliarde de lei, faţă 59,928 miliarde de lei în 2009, conform unor date provizorii prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valoarea producţiei vegetale a înregistrat o creştere cu 6,6% în 2010, de la 35,735 miliarde de lei în 2009 la 43,488 miliarde de lei anul trecut, în timp ce valoarea producţiei animale a fost în scădere cu 6,8%, de la 23,441 miliarde de lei la 20,406 miliarde lei.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, valoarea serviciilor agricole a scăzut cu 26,5%, de la 751,303 milioane de lei la 557,251 milioane de lei.

Aceeaşi structură

S-a precizat că, în 2010, nu s-au produs modificări esenţiale în structura producţiei, predominantă fiind producţia vegetală (67,5%), urmată de producţia animală (31,6%) şi producţia de servicii (0,9%).

În schimb, structura valorică a producţiei vegetale pe principalele grupe de culturi este uşor diferită în cei doi ani. Astfel, în ultimul an, ponderea culturilor de plante uleioase şi de legume a crescut cu 2,2%. În acelaşi timp, ponderea culturilor de cartofi a scăzut cu 3,4%, iar a fructelor şi strugurilor, cu 1,2%.

Conform INS, structura valorică a producţiei animale, pe principalele grupe de produse, în anii 2010 şi 2009, prezintă mici diferenţe. Astfel, la porcine şi la produsele obţinute din prelucrarea laptelui ponderea a crescut cu 2,2%, respectiv cu 1,4%, iar la bovine s-a diminuat cu 4,7%.
INS a menționat că producţia ramurii agricole se determină conform metodologiei Eurostat privind „Conturile Economice pentru Agricultură“ şi cuprinde valoarea tuturor producţiilor de produse agricole şi cea a serviciilor agricole efectuate de unităţile specializate.

Precizări metodologice

Datele statistice nu cuprind valoarea consumului de sămânţă din producţie proprie pentru culturile la care însămânţările se fac toamna, valoarea strugurilor utilizaţi în producţia de vin a unităţilor agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie, valoarea laptelui consumat de animale, a ouălor puse la incubat şi pierderile la producători după recoltare.

În schimb, producţia ramurii agricole cuprinde valoarea activităţilor secundare neagricole neseparabile şi este diminuată cu valoarea produselor agricole transformate în derivate (produse obţinute din prelucrarea laptelui) în aceeaşi fermă, asigurându-se comparabilitatea metodologică cu anii anteriori.

Activităţile secundare neagricole neseparabile sunt activităţi legate direct de producţia agricolă, care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punctul de vedere al costurilor, de exemplu producerea brânzeturilor în ferma zootehnică.

Conform INS, producţia ramurii agricole este exprimată în preţuri de bază, respectiv preţurile la producător, la care se adaugă subvenţiile pe produs şi se scad impozitele pe produs ale fiecărui an

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2011

Vizualizari: 733



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Aurel Cozma -- (19-August-2011 )
Halucinant si penibil ! Auzi,productia in "date si cifre".Adica cum? Traiane, ai trecut pe la ctrama, inainte de a scrie articolul ?

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI