Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Pomicultura, în luna noiembrie

Lunile de vară şi toamnă, excesiv de secetoase – având în vedere că în toată ţara nu a plouat în august, septembrie şi parţial în octombrie – au creat cel mai sever deficit de apă din ultimii ani, care împiedică pregătirea pomilor pentru iernat şi diferenţierea mugurilor de rod. În aceste condiţii este pusă aşadar în pericol producţia de fructe a anului 2012.

Prioritară este asigurarea apei

La ferma din Lacu Rezi am irigat zilnic 80 ha utilizând sistemul de irigare prin picurare, iar în plantaţia bătrână am transportat apa cu cisterna. Fiecare pom a primit între 50-100 l de apă pe zi. Prioritatea pentru pomicultori este aşadar aceea de a continua lucrările de irigat: câte 300-500 mc apă/ha aplicată prin inundare şi aspersiune şi fertiirigare cu câte 10-20 l/ pom/zi, aplicată în două reprize, în prima respectiv a doua parte a zilei. În cazul în care nu avem la dispoziţie un sistem de irigaţie ar fi indicat să transportăm cu cisterna pentru fiecare pom minimum 50 l de apă, dacă avem o sursă de apă în apropierea fermei.

De asemenea, în această perioadă trebuie să aplicăm manual la fiecare pom 1 kg de uree 46, 1 kg de superfosfat sau 1 kg de îngrăşăminte complexe.

Tot în acest interval este bine să continuăm tăierile de regenerare, aşa cum am precizat în luna octombrie, să aplicăm apă cât mai multă asigurând minimum 100 l de apă pe pom, dar şi îngrăşăminte.

Probleme cu dăunătorii în 2012

În luna noiembrie continuăm şi lucrările de stropit începute în luna octombrie.
La toate speciile, în perioada 1-15 noiembrie vom stropi fiecare hectar cu următorul amestec:
5 kg de uree 46 + 1 l Captan 80 + 1 kg Topsin + 5 kg de zeamă bordeleză.

La specia piersic se aplică 20 kg de zeamă bordeleză, iar după căderea frunzelor 5 kg de Captan.  Atenţie! Cine nu a aplicat tratamentele recomandate în septembrie şi octombrie trebuie să efectueze acum două stropiri.

La specia măr, în faza de îngălbenire a frunzelor, pentru combaterea rapănului vom aplica 50 kg de uree 46/ha, iar după ce au căzut 70% din funze vom stropi solul tot cu 50 kg de uree 46.

În vara anului 2011, în toate plantaţiile atacul de dăunători a fost foarte virulent, rezerva crescând mult. Prin urmare, în 2012 vom avea probleme mari cu dău­nătorii. Dar este toamnă, când obligatoriu trebuie să aplicăm 15 l/ha de Confidor Oil la sâmburoase şi 22,5 l /ha la seminţoase, dar în locul acestui produs se poate aplica şi un ames­tec de 8 l Ovipron + 3 l Novadim Progress.

Petre EREMIA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 1739



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Raul -- (1-November-2011 )
Domnule, Cred ca te incurci in cifre si substante. Un singur exemplu: 1kg din uree, superfosfat sau complex este echivalentul a 2X3300 pomi/ha(la superintensiv) 6,6 tone de ingrasamant substanta bruta din primele doua sau 3,3 tone din complex. Si daca ar fi o livada clasica tot e mult sa aplici 1,6 - 2,4 tone de ingrasaminte in toamna. Nu mai vorbesc ca ingrasamintele cu azot de orice fel nu se aplica toamna. De altfel orice fertilizare trebuie facuta dupa recomandari bazate pe analize de sol. Te-ai mai incurcat in substante, cantitati de apa; cred ca nu ai prea invatat bine de la olandezi

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI