Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Platforma biotehnologică de la Lovrin

Cea mai mare provocare ştiinţifică din Europa

Intrând pe platforma biotehnologică de la Staţiunea de Cercetări din Lovrin ai impresia că te afli pe un poligon de luptă al Pentagonului. Nicio persoană neautorizată nu are voie să intre şi cu atât mai puţin să atingă vreo tulpină de porumb, de parcă acestea ar avea în interiorul lor nişte focoase nucleare. Celor invitaţi în prima zi a paradei li s-a permis o excepţie de la regula­ment, ei putând păşi în careul expoziţional cu hibrizii de porumb modificaţi genetic fără mască şi costum. Cei mai titraţi dintre noi s-au dovedit a fi purtătorii mesajului ce vine dinspre lumea ştiinţifică în legătură cu provocările pe care le pune în faţa umanităţii Noua Revoluţie Biotehnologică. De la ei am aflat că suntem în faţa celui mai mare progres ştiinţific pe care l-a cunoscut agricultura de-a lungul existenţei sale.

O zi în lumea virtuală a agriculturii

Obiectivul major al Revoluţiei Biotehnologice este acela de a asigura hrană sigură şi sănătoasă, nu atât pentru cei 6,6 miliarde locuitori ai zilelor noastre, cât pentru cei care vor popula Terra peste 30 sau 50 de ani. Nu mai mult, pentru că în timp creierele selecte ale omenirii s-ar putea să descopere alte surse de progres de mai mare dimensiune decât cele de astăzi. Cu precizarea că această misiune va reveni tot geneticienilor, fără de care progresul agriculturii pare astăzi imposibil.

Spunând acestea, să ne reîntoarcem pe Platforma Biotehnologică de la Lovrin, unde Asociaţia Profesională AgroBiotechRom, condusă de domnul Nicolae Hristea, ne-a transpus pentru o zi în lumea virtuală a agriculturii mondiale.

Cu un anume tact profesional, dl Hristea şi-a orientat pledoaria pentru asimilarea rapidă a ultimelor cuceriri genetice, insistând asupra a patru argumente:

• scoaterea agriculturii de sub dependenţa absolută a chimicalelor toxice;
• combaterea pe cale naturală, cum s-ar spune, a noilor dăunători imuni în faţa actualelor produse chimice;
• scoaterea de sub foamete a populaţiei ce trăieşte în zone catalogate drept improprii agriculturii, prin producerea unor hibrizi rezistenţi la secetă şi gerurile excesive;
• garantarea sănătăţii alimentare a tot ce produce nou ştiinţa genetică.

O concurenţă ştiinţifică între giganţii agricoli

Cele şase companii transnaţionale care şi-au expus ultimele realizări în materie de plante modificate genetic aparţin atât continentului american, cât şi Europei. Ultimele se desprind de politica obscurantistă a celor care se opun actualului progres ştiinţific şi dezvoltă în laboratoarele lor cercetări care în momentul dezvoltării lor ar putea produce senzaţie, inclusiv în comunitatea ştiinţifică americană. Dacă este adevărat ceea ce răsuflă dincolo de uşile ferecate ale laboratoarelor de aici, atunci progresul alimentar al Terrei este pe mâini sigure.

Iosif Pop
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 712֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI