Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Plata la hectar pe 2008, cel târziu în martie

Plata subvenţiilor la hectar, aferente anului 2008, va începe cel mai târziu în martie şi se va încheia până la finele lunii aprilie, a afirmat Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, după întâlnirea avută cu conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Pus în faţa unor chestiuni delicate, cum ar fi întârzierea plăţilor către agricultori şi nerespectarea în totalitate a recomandărilor Comisiei Europene, noul ministru a convocat o şedinţă de urgenţă, la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), cu reprezentanţii conducerii APIA. Alte deficienţe s-au constatat la sistemul informatic şi la utilizarea resurselor umane. În timpul şedinţei, s-a avut în vedere stabilirea măsurilor necesare acordării plăţilor pe suprafaţă, aferente anului 2008 şi începerea campaniei de primire a cererilor pentru anul 2009.

„A fost stabilit un plan de acţiune pentru începerea acordării plăţilor unice pe suprafaţă din luna martie 2009, majoritatea sumelor urmând să ajungă în conturile beneficiarilor în perioada martie-aprilie 2009, conform angajamentului conducerii APIA“ – a spus ministrul.

Sprijinul însumează 400 lei/hectar

Menţionăm că a fost stabilit un grafic precis, cu responsabilităţi, pentru finalizarea controalelor pe teren şi prin teledetecţie, a controalelor administrative, precum şi autorizarea plăţilor. Termenul impus de Ilie Sârbu pentru finalizarea controalelor a fost sfârşitul lunii ianuarie. „Dacă nu va fi respectat acest termen, întreaga conducere a APIA va fi demisă“ – aşa sună ameninţarea ministrului. Pentru 2008, suma acordată producătorilor se ridică la 400 lei/hectar, mai mare decât cea din anul 2007.

Sârbu a afirmat că se va face o evaluare a contractului cu dezvoltătorul de soft, pentru eliminarea deficienţelor constatate de misiunile de audit, precum şi o analiză cu băncile comerciale, prin intermediul cărora se derulează plăţile către fermieri pentru reducerea timpului de plată. Săptămânal, conducerea ministerului va analiza, împreună cu APIA, stadiul derulării angajamentelor din planul de acţiune, pentru acordarea plăţilor pe suprafaţă. „Secretarul de stat care coordonează activitatea APIA va urmări săptămânal acest plan de acţiuni“, a precizat Sârbu.

Ministrul a mai cerut conducerii APIA să facă o analiză privind dimensionarea personalului, în vederea stabilirii numărului de posturi, în corespondenţă cu volumul de muncă şi cu normele Uniunii Europene, astfel încât să nu mai fie întârziată efectuarea plăţilor.

LAPAR-ul îşi ridică ratingul de la „mă“ la „bă“

În numărul trecut al revistei noastre ne exprimam satisfacţia că domnul Adrian Rădulescu s-a reîntors la LAPAR. Într-o scrisoare trimisă redacţiei de către unul dintre cititori, suntem însă criticaţi pentru opinia noastră, motivându-se printre altele „exprimările brutale“ ale domniei sale cu prilejul ultimei apariţii la emisiunea Viaţa satului, de genul «mă» şi «bă», ce nu fac decât să se pună singur în situaţia penibilă de autosuspendare, cel puţin din punct de vedere telegenic.“

Sigur, aceste puncte de vedere nu ne schimbă părerea, chiar dacă apar şi alte incriminări aduse aceluiaşi personaj, exprimate de agricultori din Giurgiu, Călăraşi şi alte zone, care îi contestă calităţile de lider. Fără îndoială că la fel de criticaţi sunt şi liderii celorlalte organizaţii din agricultură, „care reprezintă interesele fermierilor doar în cadrul unor talk-show-uri deochiate. Pentru că practic nu fac nimic.“ Aşa să fie?

(V.Ş.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 1216֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI