Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Planta devoratoare de insecte

De mulţi, mulţi ani (nimeni nu le ştie numărul, pentru că nu a acordat atenţie unui asemenea fapt), la marginea comunei hunedorene Peşteana se întinde pe aproape două hectare o mlaştină. I se spune tăul fără fund şi este situată în apropiere de localitatea Densuş.

Localnicii se feresc de ea, căci nu o dată s-a întâmplat să-şi piardă vacile pe acolo. Nici turiştii nu o vizitează prea des, din simplul motiv că nu ştiu multe despre ea, cum, de altfel, nici autorităţile nu au prea multe date. Ceea ce face ca mlaştina aceasta să fie deosebită este faptul că în apele sale creşte o plantă care suprimă într-o clipă orice insectă care se încumetă să se apropie de ea.

Practic, ea degajă un lichid vâscos care prinde insecta de frunze. Degeaba încearcă să se desprindă, e lipită bine şi, la scurt timp, este devorată prin închiderea petalelor.

Popular, planta se numeşte roua-cerului, iar ştiinţific Drosera Rotundifolia. Mlaştina e plină de această plantă, fapt pentru care a fost declarată rezervaţie naturală. Nu se mai cunosc alte zone în România unde să trăiască această plantă carnivoră.

(N.M.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 759



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI