Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Piaţa produselor ecologice

Ecologiştii au credinţa că produsele alimentare şi băuturile ecologice vor intra în forţă pe piaţă odată cu demararea proiectului „Dezvoltarea pieţelor ecologice emergente din România - EcoEmerge“. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Bilaterală cu Norvegia şi prin cofinanţarea partenerilor naţionali.

Scopul noului proiect este de a crea un cadru integrat pentru dezvoltarea pieţelor ecologice din România, îmbunătăţind legătura dintre eco-inovare (prin producţie durabilă) şi achiziţii (consum durabil). Proiectul se va desfăşura până în aprilie 2011.

În ceea ce priveşte achiziţiile publice ecologice, prin acest proiect se urmăreşte informarea a cel puţin 200 de producători, distribuitori şi a comunităţii ştiinţifice cu privire la criteriile ecologice pentru produse, servicii şi lucrări, precum şi instruirea a 400 de achizitori publici privind achiziţiile ecologice.

De asemenea, proiectul are în vedere organizarea a opt evenimente de diseminare, la nivel regional, a practicilor şi tehnologiilor inovative, cu impact redus asupra mediului, inclusiv instruirea organizaţiilor participante în domeniul înregistrării EMAS (Schema comunitară de Eco-Management şi Audit) şi eco-etichetării produselor şi serviciilor.

„Produsele care fac obiectul pieţei ecologice, pe lângă cele alimentare şi băuturile ecologice, sunt: produse şi servicii pentru curăţenie (tot felul de detergenţi), lucrări în construcţii, echipamente de iluminat (doar pentru categoriile iluminat stradal şi iluminat interior), produse din lemn şi panouri din lemn; metale; materiale plastice; textile; spume poliuretanice utilizate la mobilier. În aceeaşi categorie mai intră  echipament IT, hârtie copiativă şi chiar autobuze şi automobile“ – a precizat Cornea.

Ministerul Mediului consideră că implementarea cu succes a acestui proiect va duce la creşterea interesului pentru produse şi servicii ecologice atât din partea administraţiei publice, cât şi a consumatorilor, stimulând astfel piaţa pentru tehnologii ecologice şi implicit producţia „curată“ în România.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 771



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI