Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Piaţa fructelor şi legumelor în Marea Britanie

Producţia locală

Producţia britanică de fructe şi legume a rămas mai mult sau mai puţin constantă în ultimii ani, menţinându-se la aproximativ 3,1 milioane de tone. Caracteristic este faptul că, în timp ce producţia locală de fructe prezintă o tendinţă crescătoare în ultimii ani, cea a legumelor stagnează. Piaţa fructelor şi cea a legumelor în Marea Britanie sunt foarte diferite în ceea ce priveşte proveninţa produselor. La legume există o producţie locală mult mai importantă decât în cazul fructelor, de aceea piaţa se împarte între produsele locale şi produsele de import.

Importurile

În general, importul de fructe şi legume reprezintă 66% din fructele şi legumele consumate, chiar dacă la fructe această proporţie este mult mai mare decât la legume, importurile constituind aici partea majori­tară a consumului aparent. Principala furnizoare de fructe şi legume a Regatului Unit este Spania, la legume ea disputându-şi an de an această poziţie cu Olanda, care are cifre similare.

Comportamentul consumatorului

În ceea ce priveşte comportamentul consumatorului, demn de remarcat este faptul că, în timp ce la fructe consumul pe cap de locuitor al britanicilor este unul dintre cele mai scăzute din Europa, la legume şi salate el este între cele mai ridicate. În 2007 s-a înregistrat o vânzare de fructe şi legume în valoare de 7.500 milioane de lire. Majoritatea fructelor şi legumelor (în jur de 65%) s-au vândut vărsate, în timp ce aproximativ 35% s-au vândut preambalate. Proporţia produsului preambalat este mai mare la fructe decât la legume.

Preţul şi formarea sa

Preţurile de vânzare en gros, precum şi cele din magazinele de detail variază în funcţie de factori multipli. Fapt este că preţul plătit de consumator poate ajunge să fie, în unele cazuri, cu până la 70% mai mare decât preţul primit de agricultor.

Percepţia produsului românesc

Produsul românesc este practic necunoscut pe piaţa britanică. Având însă în vedere orientarea tot mai accentuată a consumatorului britanic spre produsele ecologice, există mari şanse pentru exportul de fructe şi legume proaspete, care sunt ecologice. Trebuie ţinut însă cont că principalii concurenţi – Spania, Franţa, Olanda şi Republica Sud-Africană – sunt foarte bine stabiliţi pe această piaţă, pe care o domină.

Este absolut necesară realizarea unei campanii integrate de promovare a produsului românesc, cu obiectivul general de a a-l face cunoscut şi de a-i creşte prezenţa în canalele de distribuţie britanice, campanie constând atât din activităţi publicitare în diverse medii, cât şi din activităţi la locul de vânzare: promoţii, degustări etc.

Distribuţia

În ceea ce priveşte distribuţia, trebuie amintit faptul că distribuţia en detail se concentrează în marile reţele de vânzare cu amănuntul, în special în cele patru principale reţele detailiste: Tesco (locul 1 în Anglia şi 3 la nivel mondial), Asda, Sainsbury’s şi Morrisons). Acestea preiau 76% din distribuţia produsului proaspăt. Modalitatea cea mai frecventă pentru a accede la distribuţia cu amănuntul este de a contacta importatorii de fructe şi legume, ei fiind cei care vor negocia cu diversele canale detailiste. Fără îndoială că acesta nu este unicul mod de a intra pe această piaţă, dar este cel mai simplu.

Simona-Inès NIŢESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 1439



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI