Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Pericol în legumicultură

Un cititor de-al revistei ne-a contactat pentru a ne cere sfatul în combaterea unei boli apărute la tomatele pe care le cultivă în grădina sa. Dumnealui spune că pe tulpinile plantelor apar pete brune, după care acestea se ofilesc şi mor.

Simptomele par a fi specifice atacului de Alternaria solani, parazit care se instalează pe suprafaţa tulpinilor de tomate mai ales în culturile din câmp. Acesta atacă şi restul organelor aeriene ale plantelor, inclusiv fructele pe care apar pete caracteristice, maro închis, cu fine cercuri concentrice, care pe vreme umedă se acoperă cu un înveliş catifelat negru. Se dezvoltă la temperaturi moderate de 18-25°C, dar numai la o umiditate ridicată a aerului. Cele mai sensibile sunt plantele de pe solurile slab fertile sau foarte încărcate cu fructe.

Prevenire şi combatere

Pentru prevenirea extinderii bolii, culturile trebuie protejate prin tratamente preventive cu fungicide şi cu produse pe bază de sulfat de cupru, oxiclorură de cupru, mancozeb, metiram, toate cu acţiune de suprafaţă, eficace şi împotriva manei.  Mai sunt însă o serie de paraziţi vegetali ai tulpinilor de tomate care produc brunificarea ţesuturilor atacate, cel mai întâlnit fiind Phytophthora infestans, parazit comun al tomatelor şi cartofului, care produce mana. Dezvoltarea şi răspândirea acestuia este favorizată de nopţile răcoroase şi de zilele moderat calde, dar foarte umede.

Evoluţia bolii este stopată atunci când temperatura trece de 30°C şi atmosfera este foarte uscată. Dacă condiţiile climatice se menţin favorabile câteva zile, boala cuprinde foarte repede întreaga cultură, care apare ca arsă. În această situaţie, cultura trebuie desfiinţată, iar resturile vegetale arse. Pentru a evita pagubele pe care acest parazit le poate produce, soluţia este ca acestea să fie protejate preventiv, mai ales în partea a doua a perioadei de vegetaţie, cu fungicide pe bază de cupru, mancozeb, maneb, metiram, captan, folpet etc.

(V.Ş.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

Vizualizari: 6309֩ Comentarii

 
֠ 1.     legumicultor -- (17-July-2010 )
De mare utilitate ar fi dezvoltarea acestui subiect. Culturile de tomate in zona Buzau au fost compromise pana la 100% pe mari suprafete din cauza atacului de mana,putregai, etc.

֠ 2.     Ioan -- (23-July-2010 )
Trebuie cqa oamenii de stiinta din statiunile de cercetare si productie sectorul de legume, sa gandeasca si posibilitatea de a introduce pentru adaptare si alte plante care sa compenseze cartoful din hrana populatiei. E o strategie pentru viitor,avand in vedere schimbarea climei si apartitia atmosfererei tot mai umede in zona europeana. Sugerez cartoful dulce (Ipomaea batata) si extinderea culturii de dovleac turcesc (Ludaie) care se pot stoca si nu necesita atata ingrijie, avand daunatori foarte putini.

֠ 3.     Re: Ioan -- (23-July-2010 )
Prin ,,Dovleacul turcesc(LUDAIE),, eu inteleg Cucurbita maxima. Cine stie altceva ,sa ma combata.

֠ 4.     MIRCEA CROITORU -- (24-July-2010 )
Cititorului dv.eu il intreb daca a facut dezinfectia solului cu sulfat de cupru din toamna.Petele brune pot sa apara si daca a folosit in nutritia plantelor mai mult azot,care este o mare greseala sa il folosesti in tinpul perioadei de vegetatie.Eu cred ,din ce spune dinsul ca plantele se ofilesc si mor,ca este mai degraba ofilirea bacteriana,produsa de ciuperca corynebacterium,care este foarte periculoasa,si sursa bolii este semintele si solul.Observ din recomandarile pe care se dau de diferiti ing.in revistele de agricultura,nimeni nu pune accent pe o nutritie eghilibrata,voi continua.

֠ 5.     Mircea Croitoru -- (24-July-2010 )
SI PREGATIREA SOLULUI DIN toamna,sau primavara cu sulfat de potasiu,sulfat de magneziu,si superfosfat.Eu personal la cultura legumelor,mai ales cea din solarii,nu recomand ingrasamintele complese,care au multe saruri,recomand ingrasamintele bio cu rezultate foarte bune,iar ca tratamente fitosanitare,Atentie si pentru cei cre cultiva cartof;PREVICUR ENERGY 0,10PLUS ACROBAT 0,20,DUPA 10 ZILE CURZATE MANOX,0,25PLUS EGUATION 0,05,DUPA 7 ZILE ROVER 0,25 PLUS PYRUS 0,15,DUPA 7 ZILE TRIUMF 0,40,,Se poate adauga si insecticide cu rezultate foarte bune ;mospilan 0,05,sau milbeknoc,0,10,sau novadim

֠ 6.     Mircea Croitoru -- (24-July-2010 )
Nimeni vad ca nu spune si despre factorii ,favorizati,cauzele,si ce masuri trebuiesc luate.Ex.alternaria,factorii favorizati este.un sol cu continut redus de humus,2,sol cu drenajdeficitar,sol cu exces de saruri,sol saturat de apa.Deci observam ca de la sol provine toate necazurile.Pregatind solul corespunzator din toamna,eliminati mult din tratamentele fitosanitare.In solarii trebue avut mare grija cu aierisirea,si dati sprituri de apa,si evitati la temperaturi ridicate ingrasamintele prin picurare,si insecticide pe baza de cipermetrin.Legumicultura este cea mai grea ramura,trebue substantapo

֠ 7.     Ionel -- (5-August-2010 )
Pentru stropiri de protectie, atentie la timpul de pauza pana la recoltare. Incazul insecticidului NOVADIM, timpul de pauza este 50 zile. Daca se apropie recoltarea si apar daunatori, se va stropi cu un insecticid cu timp de pauza mic. Se intampla ca in cazul NOVADIM PROGRESS, cu actiune sistemica, sa nu fie tiparit pe notita de pe flacon timpul de pauza si sa-l gasiti din alte surse ca fiind 50 zile.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI