Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Pentru sănătatea şi confortul animalelor

Sistemul de întreţinere legată a vacilor cu lapte în adăposturi închise, cu amenajări interioare specifice şi cu tratarea individuală a animalelor, necesită optimizarea parametrilor spaţiilor de adăpostire prin aplicarea unor soluţii constructive şi de mecanizare care să asigure confortul animalelor.

Adăposturile de vaci, cu dispunere cap la cap, pot fi construite din cărămidă, acoperite cu ţiglă sau azbociment. Este de preferat să fie prevăzute cu tavane de lemn, izolate cu strat de carton asfaltat şi vată minerală. Ventilaţia în grajduri poate fi naturală, asigurată de guri de admisie sau ferestre pentru intrarea aerului proaspăt şi coşuri termoizolante de acoperiş pentru evacuarea aerului viciat.

Avantajele sistemului

• se realizează mai bine igiena corporală, tratamentele şi procesele de însămânţare artificială. De asemenea, supravegherea şi controlul producţiei de lapte sunt mai uşor de realizat;
• se asigură un confort şi o linişte mai bună pentru animale în timpul hrănirii. În aceste condiţii, vacile realizează o valorificare mai bună a hranei datorită digestiei şi asimilării superioare. Implicit, şi producţia de lapte este mai bună;
• activitatea desfăşurată în aceste adăposturi se poate mecaniza mai uşor;
• gunoiul de grajd obţinut este de mai bună calitate.

Organizarea interioară a adăposturilor

Grajdurile trebuie să fie prevăzute cu următoarele elemente tehnologice:
- zonă de odihnă, staţionare şi muls;
- zonă de hrănire;
- rigole pentru evacuarea dejecţiilor;
- sistem natural de ventilaţie;
- camere pentru furaje;
- camere pentru igienizarea instalaţiei de muls;
- camere pentru pompele de vid.

Recomandări tehnologice

Standurile pot fi construite din cărămidă plină cu rosturi de beton pe porţiunea posterioară de 2/3 din stand, iar partea anterioară standului care nu se udă şi se murdăreşte mai greu poate fi din lut bătut. Este recomandat ca panta de scurgere a părţii din spate a standului să fie de 1-2%.

Standul mijlociu trebuie să aibă o lungime de 1,90-2 metri şi o lăţime de 1,10-1,20 metri, cu legarea la bordura ieslei.

Se recomandă ca ieslea să aibă fundul cu 5-10 cm peste nivelul standului, detaliu care a avut în vedere evitarea îngenuncherii animalului pentru a epuiza conţinutul ieslei. Bordura ei trebuie să fie de aproximativ 30-40 cm, suficientă pentru o capacitate bună a ieslei şi pentru evitarea risipei.

Ieslele pot fi concepute la o capacitate de 0,30-0,35 m³/stand la grajdurile crupă la crupă şi de 0,20-0,25 m³/la grajdurile cu animale dispuse cap la cap.

Peretele opus vacilor trebuie să fie înclinat în limitele razei de acţiune a botului, servind drept reazem pentru prelevarea suculentelor şi furajelor moi, care nu pot fi prelevate cu ajutorul limbii.

Dimensiunea recomandată a peretelui opus este de 60 cm la ieslea din adăposturile cu dispunerea animalelor crupă la crupă şi de 45 cm la cele cu dispunerea animalelor cap la cap, care permit distribuirea furajelor cu remorci basculante sau cu alte utilaje.

Mihai PETCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 671



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI