Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Pecica, oraşul rural

Situată la o distanţă de 25 km faţă de municipiul Arad, Pecica şi-a făcut de curând apariţia în reţeaua urbană a României. Teritoriul administrativ al oraşului se întinde în vestul Câmpiei Aradului şi gospodăreşte localităţile rurale Bodrogu Vechi, Sederhat şi Turnu. Deşi economia oraşului este una predominant agrară, în ultima perioadă sectorul economic secundar şi cel terţiar au avut evoluţii ascendente. Alături de agricultură, industria petrolului şi a gazelor naturale este bine reprezentată aici. Deschiderea punctului de frontieră de la Turnu şi punerea în valoare pentru viitor a zăcămintelor de ape termale ar putea fi atuurile cele mai importante pentru dezvoltarea economică a localităţii. Pecica poate deveni şi un punct de atracţie turistică prin valorificarea ansamblului arhitectural din zona bisericii romano-catolice, mediatizarea Parcului Natural „Lunca Mureşului“ şi, nu în ultimul rând, prin canalizarea investiţiilor în acest sector de activitate. Poate în sprijinul acestei idei, pe 29 ianuarie 2010 a luat fiinţă Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale „Arădeana“, administrată de doamna Marinela Petran şi având în componenţă până la ora actuală 43 de membri.

Produse alimentare rare

- Ce ne puteţi spune mai în detaliu despre asociaţie?

Prin această asociere am încercat să acoperim tot arealul judeţului Arad, pornind de la vest la est. Cum ar fi: salamurile de Nădlac, pâinea de Pecica, tăiţei de Pecica, brânza de Turnu, plăcinta întinsă de Turnu. Ne-am orientat şi spre o cofetărie care face produse tradiţionale – cofetăria Macea, ţuica de Chisindia, de Groşenii Noi, vinarsul de Bârsa, răchie de Aldeşti, meră de prune (omologul magiunului), miere de albine, vinurile de Pâncota şi Muscat de Mădărat şi sperăm că nu se va opri numărul acestor membri din asociaţie. Dar prin statut am obligat să existe toate avizele de la Direcţia sanitar-veterinară, de la sănătate publică, Direcţia agricolă şi după aceea să putem întocmi documentele de atestare împreună cu colegii de la Direcţia agricolă, Serviciul de inspecţii.

- Care este obiectul de activitate al asociaţiei „Arădeana” şi ce îşi doreşte pe viitor?

- Scopul asociaţiei este promovarea produselor, protejarea, descoperirea de noi produse tradiţionale, adică readucerea din sătucurile noastre şi localităţi şi valorificarea lor, să aranjăm produsele din punctul de vedere al modului de prezentare, organizarea de târguri, expoziţii, atât în ţară, cât şi în străinătate. Vrem să deschidem magazine de produse tradiţionale în Arad, Timişoara şi, de ce nu, şi în restul ţării. Adică să fim un model şi pentru judeţele vecine.

Pita de altădată a bunicii

Fenomenul l-am observat la pita de Pecica, pentru că în momentul în care pui o pită în braţele cuiva îşi aduce aminte că aşa ceva a mâncat la bunica, la mătuşa, mama, unchi... Produsul tradiţional în sine este unul de suflet, iar noi îl promovăm cu drag şi cu mare pasiune. Intenţionăm să facem chiar şi o hartă, care va putea sta la baza dezvoltării agroturismului pentru că, în momentul în care faci puncte de degustare a produselor tradiţionale, automat în zonă se pot dezvolta pensiuni, iar agroturismul ar avea un alt viitor. Ne gândim şi la exterior, şi de aceea intenţionăm să prezentăm Europei produsele noastre tradiţionale. Protejarea ca denumire va fi următoarea noastră sarcină. Dar la ora actuală luptăm pentru obţinerea atestatelor, întocmirea documentaţiilor, iar acest lucru presupune să mergi să cauţi şi în negura istoriei, să cauţi atestarea lor din urmă, în sensul că începi să sapi la arhivele statului, să discuţi cu cetăţeni care sunt mai în vârstă şi care cunosc anumite obiceiuri, procedee, care mai au şi prin pod, cum se zice, sau prin arhivele primăriei etc.

Clement LUPU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 865



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI