Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Pe mâna cui sunt banii europeni?

Două sunt în agricultura României instituţiile care răspund de gestionarea fondurilor europene. Prima şi cea mai importantă pentru fermieri şi agricultorii de rând este Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Deşi nu dispune de cele mai mari fonduri comunitare, această instituţie are dificila misiune de a inventaria dimensiunea reală a celor 40 milioane de postaţe, precum şi a unui număr impre­sionant de animale.

Ea trebuie să stabilească câţi dintre proprietari îndeplinesc condiţiile de a beneficia de sprijin financiar. În primii doi ani de funcţionare, această sarcină a fost onorată doar parţial, dovadă şi sancţiunile venite de la Bruxelles. Era perioada de început şi oamenii de bună credinţă puneau minusurile pe lipsa de experienţă.

O precizare necesară

Materialul pe care-l supunem atenţiei vine însă să infirme corectitudinea unora dintre funcţionarii APIA din teritoriu. Este vorba de cei care ar trebui să asigure suportul material şi moral al onestităţii acestei instituţii. Cazul concret pe care-l supunem atenţiei, cel de la APIA Gorj, pare a fi desprins dintr-un film de aventuri în care partea economică păleşte în faţa dezmăţului împănat adesea cu scene interzise minorilor sub 18 ani.

În viaţa fiecărui om pot apărea şi momente mai delicate din punct de vedere sentimental, dar cele povestite de funcţionarii de aici depăşesc imaginaţia unei persoane cu mintea sănătoasă. Eroina principală a acestui serial pare a fi, potrivit declaraţiilor angajaţilor instituţiei, tocmai directoarea acesteia, Delia Mercioiu, propulsată pe un asemenea post pe criterii politice. Dintr-o simplă contabilă la o exploataţie minieră, doamna Mercioiu se vede înscăunată în cel mai înalt post menit a gestiona fondurile europene. Pentru ce merite profesionale?

În fapt, doamna Mercioiu este un produs sută la sută al unei politici de cadre suspecte, exercitată în teritoriu de anumite grupuri şi clanuri. După cum se ştie, la început au dominat aici vreo 4-5 asemenea clanuri, remarcate pe plan naţional pentru actele de corupţie în care au fost implicate.

Răbufnirea persecutaţilor

Delia de la APIA a fost propulsată pe un post care nu avea nimic comun cu pregătirea ei profe­sională pentru a fi ochiul şi timpanul unui mare barosan politic local. În această calitate, directoarea de la APIA a declanşat o campanie de epurare a cadrelor, care în final i-a atras o plângere penală, aflată pe rolul procuraturii locale.

Dezvăluirile de acum ale detractorilor doamnei Mercioiu te frapează nu atât prin dimensiunea neregulilor de ordin economic, cât prin climatul de muncă instaurat într-o instituţie care ne face de râs în faţa străinătăţii. Dacă la Bruxelles, unde se face monitorizarea fiecărui euro acordat drept ajutor pentru agricultorii gorjeni, se va verifica orice parcelă eligibilă, atunci ar putea apărea o primă incertitudine cu privire la corectitudinea personalului de aici. Cât despre modul de numărare a animalelor, circulă şi unele legende cu ciobanii care-şi împrumută oile, unii de la alţii, inclusiv din judeţele învecinate.

• Ce încredere pot prezenta astfel de subalterni în faţa organismelor naţionale, cărora şi aşa li se reproşează slaba gestionare a fondurilor europene?

• Din informaţiile pe care le avem, conducerea centrală a APIA este la curent cu starea de dezmăţ de la filiala din Gorj. De ce nu face ordine?

Rândurile de faţă nu au ca scop incriminarea unei anumite persoane, dovadă şi faptul că am scos din context aventurile legate de viaţa privată a „Deliei de la APIA Gorj“. Dacă totuşi dăm publicităţii aceste rânduri, o facem pentru a aduce la cunoştinţa actualei conduceri de la Agricultură o stare care ar putea explica şi alte deficienţe din structurile teritoriale ale APIA.

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 889֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI