Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Păstoritul în Munţii Stânişoarei

Cu siguranţă ne amintim fiecare dintre noi drama eroului din „Baltagul“, care nu întâmplător îşi are deznodământul în Munţii Stânişoarei. Oare a mai rămas vie prezenţa ovinelor pe aceste plaiuri de poveste?

Locuitorii comunei Mălini continuă tradiţia, iar la peste 1.000 de metri altitudine, chiar lângă crucea Talienilor, găsim organizate două stâne, fiecare având la dispoziţie 70.5 ha de păşune.

Stâne moderne din bani europeni

Păşunile aparţin primăriei, fiecare dintre baci având obligaţia de a semna un contract pe o anumită perioadă, prin care îşi ia angajamentul de a nu degrada mediul înconjurător şi de a respecta hotărârile luate cu privire la întreţinerea păşunilor, perioada de păşunat etc.
Cu ajutorul subvenţiilor primite, primăria a construit stâne moderne, acolo unde resursele naturale au permis, acestea fiind racordate la apă şi curent electric.

Ciobanii beneficiază acum de un spaţiu mai mare, având camere separate pentru a-şi desfăşura activităţile.

„Avem o cameră unde depozităm brânza, un spaţiu special amenajat pentru a o prepara, scăpând astfel de fumul gros care era peste tot. Avem chiar şi o cameră în care îi primim pe săteni atunci când vin să îşi ia drepturile în funcţie de numărul ovinelor date în grijă“, ne-a declarat Ion Anastasiei, unul dintre baci.

Observăm pe chipul ciobanului un soi de mulţumire sufletească, ceea ce dovedeşte faptul că practică această meserie cu drag. Un motiv în plus pentru a continua dialogul.

– Domnule Anastasiei, efectivele de ovine la nivel naţional au scăzut în ultimii ani. În cazul dvs. cum stau lucrurile?

– Cu siguranţă, numărul ovinelor din comună a scăzut mult în ultimii zece ani, în prezent  fiecare baci din comună având în grijă mai puţin de 500 de oi. Tinerii care se stabilesc la sate nu mai cresc animale, iar sătenii, deşi nu mai plătesc pentru păşunat, fiind subvenţionaţi din bani europeni, nu mai cresc un număr mare de ovine.
Mai mult decât atât, găsim greu oameni care să ne ajute la păzitul oilor sau la preparatul caşului. Este o consecinţă a faptului că tinerii aleg să plece la oraş sau chiar peste hotare.

– Ce faceţi cu brânza? Cum o valorificaţi?

– În primul rând, avem obligaţia de a le da sătenilor care ne-au încredinţat oi cote de 6-7 kg de caş şi un kilogram de urdă pentru fiecare animal în parte. Diferenţa o vindem la un preţ de 10-15 lei/kg, în funcţie de perioadă.

„Tradiţia e tradiţie“

După o lungă conversaţie cu baciul Anastasiei, pe care spaţiul tipografic nu ne permite să o redăm, acesta încheie: „Tradiţia e tradiţie, noi o respectăm pentru a nu-şi pierde din valoare.“

Răscolitul oilor, despre care tot interlocutorul nostru vorbea cu multă plăcere, ca de altfel de toate celelalte obiceiuri păstoreşti, se realizează în jurul datei de 14 octombrie, motiv dublu de sărbătoare pentru săteni. Nevestele bacilor îi aşteaptă cu bucate tradiţionale atât pe sătenii care vin să-şi ia animalele acasă, cât şi pe ciobanii care au păşunat animalele pe timpul verii, unii sus pe munte, departe de casă şi familii.

Larissa SOFRON
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 1010֩ Comentarii

 
֠ 1.     Maria Cirja -- (1-October-2010 )
Mi-a facut mai mult decat placere sa citesc acest articol care nu numai ca imi aminteste de anii copilariei dar si de nenele din cele frumoasele meleaguri pe care le-a putut crea natura in Muntii Carpati. Cine vrea sa fie mai aproape de cer si in acelasi timp sa sorba "jantuit" dintr-o cana de lut sa mearga si sa viziteze aceste superbe stani. O felict pe Larissa pentru acest articol.

֠ 2.     Gherman Ionela -- (1-October-2010 )
Foarte frumos.Ma bucur mult ca traditiile din satucul nostru mic pot fi cunoscute.Felicitari Larissa!

֠ 3.     adina -- (2-October-2010 )
am cunoscut nu de mult timp acel loc despre care ne vorbeste larissa,insa nu stiam atat de multe lucruri despre bacii de acolo......te felicit pentru articol.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI