Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Paşi peste secole  - Morile de apă din Caraş-Severin

CARAŞ-SEVERIN. Rădăcinile morilor moderne din zilele noastre mai pot fi întâlnite în doar câteva sate din  judeţul Caraş-Severin. Este vorba despre morile de apă din localităţile Topleţ, Eftimie Murgu şi Ilidia.

Înainte erau mai multe, aproape în toate satele de munte unde existau ape curgătoare. Acum mai sunt puţine, dar încă vii. Au împlinit câteva sute de ani şi funcţionează ca un ceasornic de marcă bună.Sunt construite din lemn şi piatră, iar făina de porumb sau de grâu are o dulceaţă ce nu poate fi descrisă.

Supravieţuirea lor reprezintă o taină, iar poveştile oamenilor ascund o lume despre care, în curând, nu o să se mai ştie nimic. În zadar se chinuiesc cercetătorii de azi să demonstreze că morile acestea, unice în felul lor, aveau rol de socializare a populaţiei. Ele au apărut pentru că ţăranii, ca orice oameni necăjiţi, şi-au dorit o viaţă mai uşoară.

Aveau rol economic  important în viaţa satelor respective şi datorită lor urmele bunăstării n-au întârziat să apară. Astfel, oamenii au început să trăiască mai bine, numărul de animale a crescut simţitor, iar urmele de progres erau certitudini de necontestat. Construcţia lor n-a fost uşoară şi nici ieftină. Oamenii s-au asociat în grupuri, au pus bani şi muncă pentru a construi mori de-a lungul cursurilor de apă. Tot ei erau şi beneficiarii şi se ocupau cu întreţinerea lor.

Fiecare asociat avea rândul lui, de o zi sau de o jumătate. Totul depindea de munca şi banii puşi. Iar rânduiala aceasta s-a transmis din generaţie în generaţie, mai funcţionează şi astăzi, fiind o valoare care oricând se poate vinde. Adică cine nu mai vrea să aibă rând, să macine şi să îngrijească moara, poate să-l vândă la altul. Pe lângă importantul rol economic deţinut, aceste mori mai erau şi chiar mai sunt folosite pentru practicarea magiei. Vrăjitoarele legau şi dezlegau destine, mai ales la cele a căror roată se învârte invers acelor de ceasornic.

Dar acest capitol poate fi o poveste. Cert este că şi în prezent morile din satele amintite funcţionează  perfect, nu consumă nici bani şi nici curent electric, produc făină de calitate, din care se poate face o mămăligă şi o pâine dulce cum nu găseşti în alte locuri de pe la noi.

Aşadar, dacă treceţi prin Topleţ, lângă Băile Herculane, pe la Rudăria de lângă Bozovici, în Valea Almăjului sau pe la Ilidia, de lângă Oraviţa, opriţi-vă pentru o clipă! Merită să vedeţi cum timpul curge înainte, iar multe din lucrurile falnice din vremurile de altădată nu s-au oprit în loc.

Florin PETRINI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2009

Vizualizari: 1100֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI