Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Pârloaga se extinde ameninţător peste Prahova

• Mii de ţărani şi-au abandonat terenurile de cultură

Cine parcurge azi drumurile Prahovei, fie înspre Bucureşti, fie înspre Sinaia şi Braşov, nu poate să nu fie neplăcut surprins la vederea atâtor şi atâtor câmpuri nelucrate, rămase, de fapt, pârloagă de mai mulţi ani. Multe dintre acestea sunt pline acum cu bălării cât omul şi cu gunoaie de tot felul. Aceasta este singura „recoltă“ din 2010!
Aproape aceeaşi imagine dezolantă poate fi aflată şi în alte zone, îndeosebi în vecinătatea drumurilor naţionale, spre Buzău, Târgovişte sau Vălenii de Munte, ba chiar şi în vecinătatea noii autostrăzi Bucureşti-Ploieşti.

Când anormalul este judecat ca normal

O statistică de dată recentă la Direcţia agricolă judeţeană, întocmită pe baza unor date comunicate de administraţiile locale, arată că numai în 2010 au rămas nelucrate circa 8.352 ha de teren arabil. În fruntea listei se află chiar municipiul Ploieşti, cu 1.151 ha, comunele Blejoi – 847 ha, Filipeştii de Târg – 804 ha, Târgşoru Vechi – 615 ha, Filipeştii de Pădure – 553 ha, Păuleşti – 406 ha, Dumbrăveşti – 399 ha, Ariceştii Rahtivani – 315 ha, Bărcăneşti şi altele. Raportată la suprafaţa de cultură a judeţului, de 146.000 ha, aceasta ar fi de doar 5-6 la sută. Adică, cam o nimica toată în accepţia celor de la DADR Prahova, care văd situaţia ca ceva... normal. Atât de normal că se întrevede ca aceasta să rămână neschimbată şi în 2011! Nici vorbă de sancţiuni aplicate proprietarilor terenurilor respective, terenuri pe care ei le-au abandonat nu de azi, de ieri, ci de mulţi, chiar de foarte mulţi ani!

Adrese fără adresanţi

Singurul lucru palpabil pe care ni-l pune la dispoziţie DADR Prahova îl reprezintă adresele făcute către vreo 15 primării din judeţ, unde există cele mai mari suprafeţe de pământ rămase pârloagă. Asta ca să dovedească bunele intenţii şi pentru a determina cumva o nouă atitudine faţă de pământ şi a pune ordine în domeniu. Numai că acestor adrese nu le-a dat nimeni curs, ca să nu spunem că primarii nu dau semne că ar fi dispuşi să le ia în seamă.

Ne-am convins de aceasta discutând cu o parte dintre cei în cauză: „Să vină direcţia agricolă să ne spună pe ce bază legală îi sancţionăm pe cei vinovaţi, sare ca ars primarul din comuna Blejoi, Adrian Dumitru. Asta cu atât mai mult cu cât este vorba de porţiuni mici, de unul-două sau trei pogoane, cel mai adesea aflate la capetele drumului, acolo unde mulţi mai aruncă gunoaiele.“ Cum arată aceste terenuri, aflate în imediata vecinătate a Municipiului Ploieşti, care se întind pe mari suprafeţe, se poate vedea cu uşurinţă şi din cele câteva imagini surprinse de noi la începutul lunii decembrie. Nici nu-ţi vine să crezi cum au ajuns unii să batjocorească câmpurile roditoare ale ţării!

Geambaşia în variantă funciară

Indiferenţă faţă de pământurile de cultură am observat şi la o altă comună din zona Ploieşti, la Bărcăneşti. Primarul Gheorghe Dima, de altfel cunoscut ca un bun gospodar, nu se sfieşte să ne spună că nu prea ştie ce să facă în cazul acelor săteni care lasă terenurile pârloagă, mai ales că mulţi dintre ei sunt bătrâni, neputincioşi şi lipsiţi de mijloace financiare. O situaţie aparte, ne mai spune el, o reprezintă o serie de bucureşteni, care au cumpărat terenuri din zona Mănăstirii Ghighiu, pe care însă le-au abandonat repede, astfel că acum nu ştiu dacă vor face ceva cu ele. Că de agricultură nu poate fi vorba...

Într-o altă zonă a judeţului, în cea de sud, mai precis în vecinătatea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, se află o situaţie paradoxală. O parte dintre terenurile de aici, de mult timp înstrăinate unor firme sau persoane fizice din Bucureşti sau din Ploieşti – azi nimeni nu mai ştie ale cui sunt – au ieşit din evidenţa primăriilor locale, respectiv Gherghiţa – 60 ha şi Râfov – 22 ha, fiind lăsate de izbelişte. Aşa ca să fie mai… atractive pentru posibili investitori imobiliari!

Un primar de pe altă lume

O situaţie aparte o reprezintă cea întâlnită la Filipeştii de Târg, acolo unde multe dintre fostele grădini de legume, dar şi alte terenuri apte pentru culturile cerealiere sunt azi pârloagă. Cu toate acestea, primarul Aurelian Manole ne spune că situaţia este posibil să existe, dar el nu ştie câte terenuri au fost abandonate de către oamenii satului! „Personal nu ştiu cât pământ nelucrat se află în comună.“ El mai spune că nici nu ştie dacă s-a primit ori nu acea adresă de la DADR Prahova. Ne îndrumă, totuşi, la Centrul agricol local. Aici, inginera Valentina Osman ne spune pe şleau că, din 2.050 ha teren arabil, pârloaga măsoară exact 804 hectare.

Cristea BOCIOACĂ
LUMEA SATULUI NR.1, 1-15 IANUARIE 2011

Vizualizari: 790



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI