Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pariul cu oul ecologic

În condiţiile unei chimizări excesive, produsele ecologice par să reprezinte una dintre şansele care ne pot asigura un trai de viaţă sănătos. Cert este că, la noi, produsele ecologice nu sunt la foarte mare căutare. Explicaţia nu are neapărat legătură cu nivelul de educaţie, ci este mai degrabă de factură financiară.

În pofida acestei stări, sunt tot mai mulţi fermieri care încearcă să ne diversifice gusturile cu produse ecologice. Încet, dar sigur, agricultura ecologică începe să devină o certitudine, dar şi mai important decât acest lucru este că începe să se extindă în toate sectoarele.

Un exemplu grăitor este domnul Dumitru Argeşanu, care a reuşit prin investiţii serioase şi mult curaj, am spune noi, să introducă în România tehnologia de obţinere a ouălor ecologice.

Este drept, domnul Argeşanu a pornit la drum abia după ce a dobândit cunoştinţe solide despre noile tehnologii economice şi după ce a făcut un studiu al pieţei interne şi externe.

Abia după aceea a trecut la întocmirea proiectului. Şi spunem asta pentru că actuala fermă ecologică, SC Cortina Bioprod SRL, a fost obţinută, de fapt, prin transformarea unui sistem convenţional de creştere a păsărilor pentru carne. Astfel, a apărut prima fermă avicolă ecologică din România.

Găinile eco cotcodăcesc în doar două ferme

Despre cât de mult le surâde românilor ideea de a începe o astfel de afacere, Argeşanu susţine că, din momentul apariţiei produselor sale pe piaţă, mulţi oameni s-au arătat interesaţi de planul de dezvoltare a unei ferme ecologice.

Dar, aproape de fiecare dată, proiectele lor au rămas la nivel de teorie. În momentul de faţă, în afara primei ferme ecologice de la noi din ţară, Cortina Bioprod, mai există doar o fermă de creştere a păsărilor pentru ouă ecologice, în Cluj-Napoca.

Dumitru Argeşanu gestionează o fermă avicolă ecologică, cu un efectiv de 4.000 de capete, ale cărei produse sunt certificate şi au fost premiate la aproape fiecare expoziţie de profil la care au participat. Lucrurile merg atât de bine în afacerea sa, încât în luna mai a acestui an speră să-şi dubleze efectivele. În rândurile ce urmează vom încerca, apelând la date tehnologice şi economice, să arătăm care sunt beneficiile şi riscurile înfiinţării unei ferme avicole ecologice

Investiţia minimă – 500.000 euro

Spre deosebire de complexele industriale obişnuite, o fermă ecologică presupune costuri suplimentare atât pentru înfiinţarea, cât şi pentru întreţinerea ei.

Suma necesară pentru construirea unei ferme cu un efectiv de 3.000 de capete, astfel încât aceasta să devină sustenibilă pe piaţă, este de 500.000 de euro. Despre condiţiile principale pe care trebuie să le întrunească o fermă ecologică, Argeşanu spune că primul lucru de care se ţine cont este bunăstarea păsărilor, care este asigurată prin evitarea supraaglomerării.

Altă tehnologie, alte condiţii

În sistemul avicol ecologic regulile sunt aproape în totalitate diferite de cele din tipul industrial. Atunci când doriţi să construiţi o fermă ecologică trebuie să ştiţi că, pentru început, aveţi nevoie de o suprafaţă obligatorie de 12.000 m pătraţi. Păsările din sistemul ecologic trebuie crescute atât în interiorul halei cât şi pe păşune.

În acest scop este necesar să rezervaţi cel puţin 4 metri de păşune pentru fiecare pasăre. În afara halei, pentru a proteja păsările de ploi sau de soarele arzător de vară se vor asigura padocuri acoperite cu copertine. În interiorul halei nu trebuie să fie mai mult de 6 găini pe metrul pătrat şi sunt necesari 18 cm liniari de stinghie pentru cocoţat.

Şi hrana este alta

Un aspect foarte important, care asigură de asemenea calitatea ouălor obţinute, este hrănirea păsărilor cu furaje specifice. Acestea sunt de cele mai multe ori cerealele ecologice într-o pondere de 70-80%, premixuri vitamino - minerale bio 0.5-1%, făinuri proteice de origine vegetală 10-20%, săruri minerale 0.3-8%. Toate acestea au rolul de a asigura necesarul de vitamine şi minerale şi cresc imunitatea păsărilor.

Pentru a asigura necesarul de hrană pentru cele 4.000 de capete din ferma sa, Argeşanu apelează, de cele mai multe ori, la serviciile producătorilor de cereale certificaţi din România, iar uneori la serviciile producătorilor din Franţa.

Piaţa pare primitoare

O problemă pe care o întâmpină fermierii români, indiferent de ramura agricolă din care vin, este valorificarea produselor. Dacă vorbim de produse ecologice, lucrurile pot părea, pentru mulţi dintre noi, chiar mai complicate. Dar existenţa pe piaţă a fermei Cortina Bioprod dovedeşte că lucrurile nu sunt chiar atât de grave cum se afirmă. Deşi preţul unui ou ecologic este considerabil mai mare decât al unui ou obţinut într-un complex avicol, deocamdată nu sunt probleme în privinţa vânzărilor.

Despre posibilitatea de a exporta, Argeşanu consideră că acest lucru este imposibil, şi asta pentru că nu se practică un sistem ecologic super intensiv. Cererea este atât de mare, încât depăşeşte cu mult posibilitatea producţiei.

Competitivitatea ouălor ecologice

O întrebare firească pentru cei care doresc să-şi construiască o fermă avicolă ecologică este în ce măsură sunt ouăle ecologice competitive cu cele obţinute în sistemul avicol obişnuit. În ceea ce priveşte cantitatea în care acestea vor fi obţinute, Argeşanu susţine că nu vor egala niciodată producţiile complexelor avicole. Valoarea deosebită a ouălor ecologice este dată de calitatea superioară şi implicit de efectul final asupra stării de sănătate a consumatorului.

România este o ţară în care oamenii nu îşi permit de multe ori luxul de a cumpăra produse ecologice, dar chiar şi aşa lucrurile par să meargă într-un sens benefic ecologiei.
Dumitru Argeşanu priveşte cu oarecare temere spre reuşita activităţii de creştere a păsărilor în sistem ecologic în România. În pofida eforturilor depuse de el, a reuşit să atragă doar un singur producător de ouă ecologice, pe cel de la Cluj-Napoca.
În discuţie sunt şi consumatorii, care nu au înţeles încă importanţa produselor ecologice pentru sănătatea noastră.

Probabil, cu preţul unor investiţii majore, proiectele celor doi producători de ouă ecologice îşi vor dovedi în timp eficienţa. Pentru asta este nevoie de mai mult decât de strădaniile celor doi întreprinzători.

Desigur este prea devreme să facem un pariu cu oul ecologic, dar important este că acesta a apărut pe piaţa românească.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 3765



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Adrian Gurguta -- (16-April-2010 )
Buna ziua ! Ideea dlui Argesanu si eforturile pe care le face sunt laudabile si vreu sa-i urmez exemplul. Cum pot sa-l contactez pe dl. Dumitru Argesanu ? Multumesc !

֠ 2.     Adrian Gurguta -- (25-May-2010 )
Rezolvat. Am vorbit la ferma dlui Argesanu, le-am trimis ideile mele si astept cu nerabdare raspunsul lor.

֠ 3.     sebi -- (1-November-2010 )
vand oua de gaina, ecologice provenite de la gaini crescute in aer liber. pret pe bucata 1.1 lei. in functie de comanda le livrez la domiciliu. contact YM barlescu_eusebiu

֠ 4.     Eu -- (13-March-2012 )
din pacat la noi in tara ecologic nu inseamna 100% fara chimicale. "In goana dupa aur" multi dintre fermierii care au trecut la agricultura eco, au trecut doar cu numele, avand in vedere pretul mai mare al produselor biologice. Am cumparat oua de la aceasta ferma SC Cortina Bioprod SRL si va spun sincer nu este nicio diferenta fata de celelalte oua. acelasi gust aceeasi culoare, aceeasi consistenta. va intreb, daca este ecologic de ce nu esti de o calitate mai buna? pentru ca nu se respecta conditiile unei agriculturi ecologice. agricultura eco inseamna productie mai mica

֠ 5.     tot eu -- (13-March-2012 )
agricultura eco inseamna teapa pentru ce de la oras, pentru cei care nu stiu gustul produselor naturale, sanatoase de la tara; produse fara pic de chimicale, pentru ca taranul roman este sarac si nu isi permite sa dea bani pe ingrasaminte chimica, pesticide sau ierbicide; mergeti intr-un sat si cumparati oua, lapte, rosii directe de la tarani si gustatile si sunt sigur ca nu ati mai cumpara asa zisele produse "bio" de la magazin

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI