Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Părintele monahismului ortodox

Unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendarul ortodox este Vasile, pe care îl sărbătorim, de multe ori cufundaţi în febra Revelionului, pe 1 ianuarie. Spre deosebire de alţi sfinţi, acesta s-a impus în credinţa ortodoxă ca urmare a scrierilor sale şi a implicării în organizarea bisericii. 

Primul sfânt din an. Vasile este primul sfânt din an şi a fost, înainte de sanctificare, un om inteligent, credincios – dar fără să ştie prea multe despre Dumnezeu şi ortodoxism – şi erudit. Spirit profund, el s-a perfecţionat în marile şcoli ale anilor 350 în domenii ca filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Apropierea de Dumnezeu îi aduce Sfântului Vasile, după toate cunoştinţele sale aprofundate în atâtea domenii, o slujbă în cadrul bisericii, dar şi prietenia cu Grigore Nazianzus şi dorinţa de a şti mai multe despre credinţa la care aderase, împreună cu întreaga sa familie. Dorind să înţeleagă, el efectuează mai multe vizite pe la mănăstirile din Siria, Mesopotamia şi Palestina. Clerul însuşi este foarte impresionat de erudiţia sa. La întoarcere, înfiinţează o mănăstire pe malul Irisului, mai apoi fiind ales episcop al Cezareii.

Lucrarea religioasă

Vasile a fost mitropolit al Capadociei şi exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Marea Mediterană, Marea Egee şi Eufrat. El a scris câteva cărţi împotriva lui Eunomius şi a arianismului, în care apără teza Trinităţii, dar şi un mare număr de lucrări exegetice despre Psalmi, Isaia şi Iov, un număr de 24 predici şi multe discursuri. Mai trebuie amintite Regulile Monahale, Moralele, Despre Judecata lui Dumnezeu, Despre Religie şi cele 366 epistole, dar şi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. În baza acestor numeroase scrieri, a faptului că a impus pregătirea spirituală şi canonică a preoţilor, dar şi a faptelor de caritate făcute, Vasile este considerat, alături de alţi părinţi, întemeietorul monahismului ortodox. El a trăit doar 50 de ani, stingându-se prea devreme, pe 1 ianuarie 379, dar biserica îi datorează şi azi foarte mult.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 627



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI