Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Parazitismul cu păduchi la mamifere şi păsări

Păduchii sunt ectoparaziţi care duc o viaţă parazitară permanentă pe corpul mamiferelor şi păsărilor domestice şi sălbatice. Există mai multe specii de paraziţi care, în mod obişnuit, s-au adaptat unei singure specii-gazdă. După modul de hrănire, păduchii sunt hematofagi sau malofagi.

Păduchii hematofagi se hrănesc cu sânge, componentele lor bucale fiind adaptate pentru înţepat şi supt şi sunt localizaţi în zonele corporale cu piele fină: cutia auriculară, greabăn, salbă, faţa internă a coapsei, baza cozii etc. Se hrănesc în 4-5 reprize pe zi, iar cei din genul Linognatus (care parazitează la bovine, ovine, caprine, câine, vulpe) se hrănesc continuu prin trompă, care este înfiptă în piele. Femelele fecundate depun ouă (lindini) la baza firelor de păr, de care se lipesc cu ajutorul unei substanţe adezive. După o incubaţie de 8-12 zile ies larvele, care vor deveni adulţi după trei năpârliri succesive. Paraziţii au mişcări lente sau stau înfipţi în piele.

Păduchii malofagi se hrănesc cu celule descuamate, fire de păr, lână, limfă, excoriaţii etc., având aparatul bucal adaptat pentru supt şi sfărâmat şi sunt localizaţi în anumite zone (cap, gât, torace, regiunea dorsală, faţa internă a coapselor), iar în infestaţii masive, pe tot corpul. Se deplasează foarte rapid, iar femelele depun ouă la baza firelor de păr sau lână. Din ele, după 3-8 zile eclozează larvele care vor deveni adulţi în scurt timp. Întreg ciclul biologic durează 20-28 de zile. Paraziţii se întâlnesc mai frecvent la ovine, dar şi la taurine, cabaline şi carnivore.

Păduchii păsărilor

Păsările sunt parazitate de cele mai multe specii de malofagi (peste 23). Morfologia acestora este asemănătoare cu a celor de la mamifere. Malofagii păsărilor se hrănesc cu scuame, resturi de pene, excoriaţii. Parazitoza este mai frecventă în gospodăriile populaţiei, dar aceasta s-a întâlnit şi în ferme cu creştere la sol. Pe aceeaşi pasăre pot parazita mai multe specii, unele având patogenitate crescută pentru că se hrănesc cu porţiuni din foliculii plumoşi în creştere. Sunt receptive păsările de toate vârstele.

Contaminarea mamiferelor şi păsărilor cu păduchi se face direct, de la animal la animal sau prin ustensile şi muşte. Evoluţia este mai gravă la animalele carenţate în proteine, vitamine şi microelemente.

Semnele clinice

Animalele infestate sunt neliniştite, prezintă disconfort permanent, prurit, căderea părului, a lânii, apar eczeme, alergii, anemii, complicaţii bacteriene, acestea ducând la scăderea producţiei de carne, lână şi lapte. În cazul păsărilor, acestea se ciugulesc tot timpul, prezintă otite şi tulburări de echilibru ca urmare a depunerii ouălor de către paraziţi în conductul auditiv. Acestea duc la scăderea ouatului, pasările slăbesc, iar când puii sunt parazitaţi, pot muri. La porumbei se reduce capacitatea de zbor. Patogenitatea păduchilor este ridicată, fiind în legătură directă şi cu anumite boli infecţioase.

Profilaxia şi tratamentul infestaţiilor cu păduchi la mamifere şi păsări se bazează pe folosirea insecticidelor uzuale (piretroide, ivermectine, organofosforice) sub formă de soluţii, emulsii, pulberi, prin aspersarea, spălarea, aplicarea pe piele (spot on) sau injectare.

Obligatoriu, paralel cu deparazitarea animalelor, trebuie să se facă deparazitarea adăposturilor, a coteţelor de păsări şi a volierelor de porumbei. Recomandăm ROMIVERMECTIN 1%, ROMAVERMECTINA şi ROMAVERMECTIN PLUS, soluţii injectabile pentru bovine, ovine, caprine, porcine, ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE şi SCABIZOL, pentru deparazitarea externă a animalelor şi adăposturilor conform instrucţiunilor de folosire. De asemenea, se poate utiliza ROMPARATOX P pentru deparazitarea cuibarelor şi a păsărilor şi PARAKILL pentru deparazitarea externă a câinilor şi pisicilor.

Diagnosticul se stabileşte uşor, păduchii fiind vizibili cu ochiul liber sau cu lupa pe corpul animalelor. Identificarea speciei parazitului se face microscopic.

Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 51989



֩ Comentarii

 
֠ 1.     antonia -- (15-July-2010 )
Paduchii porumbeilor traiesc si pe oameni?

֠ 2.     Dragos -- (17-August-2010 )
Nu in nici un caz paduchi care traiesc pe pasari vor rezista pe oameni.

֠ 3.     fazekas stefan -- (19-June-2011 )
cu neocidol pot sa le fac si bae la gainisau numai cotetul pot sa il deratizez?

֠ 4.     Georgiana -- (23-April-2012 )
Paduchii de la animale traiesc si pe oaneni ?

֠ 5.     Mariana -- (19-August-2012 )
am 500 de pui care cintaresc intre 1,5-2 kg si am un mare necaz caci sau umplut de paduchi.Am facut dezinfectie in cotete si iam dat si pe ei cu cenusa dar tot nu am scapat de ei.Dati-mi niste sfaturi.Multumesc.Si o problema si mai mare este ca cei mai mari si mai frumosi cucosi ologesc de picioare.Imi poate spune careva cauza?si ce vitamine sau medicamente sa le cumpar?Ii cresc in conditii tare bune curat ,aerisire mult spatiu liber hrana si apa la timp dar totusi nu sunt ei parca in apele lor.Dati-mi niste sfaturi va rog

֠ 6.     maria -- (27-August-2012 )
cred ca materia respectiva este minunata pentru minte frageda a copiilor

֠ 7.     preda -- (1-June-2013 )
Mariana foloseste romparasect5% si vei scapa depaduchi .

֠ 8.     nacu monica -- (4-July-2015 )
eu am dat ptr paduchi la gaini cu solutie scabatox dar sa stiti ca nu e bun

֠ 9.     Marmandiu Antoaneta -- (17-June-2016 )
Am constatat ca porcul meu are păduchi. Va rog sa-mi spuneți cât este de grav si ce trebuie sa fac. Va multumesc

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI