Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pâinea cea de toate zilele

Cât este de necesară? Cât este de sănătoasă?

Aliment banal, de multe ori evitat de dragul siluetei, pâinea înseamnă mai mult decât „suport“ pentru alte mâncăruri, iar dacă ştim să o alegem pe cea mai bună, e o veritabilă sursă de sănătate. Pâinea are un conţinut ridicat de fibre, ceea ce îi conferă proprietăţi curative în cazul tulburărilor intestinale. Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii afirma că pâinea contribuie la reducerea colesterolemiei datorită carbohidraţilor complecşi conţinuţi de aceasta. Bogată în fier şi vitamine, în special cele din grupul B, pâinea este şi o sursă valoroasă de calciu.

Albă, neagră sau integrală?

Pâinea albă este obţinută din făină rafinată ce poate fi albită prin procese tehnologice. Conţinând de două ori mai mult calciu în comparaţie cu pâinea integrală, trei felii de pâine albă furnizează aproximativ o şesime din necesarul zilnic de hrană. Pâinea neagră conţine făină de grâu, din care s-a înlăturat o parte din tărâţe, dar poate să conţină şi coloranţi adăugaţi, precum caramelul care nu prea este în regulă. Conţinutul de calciu este similar cu cel al pâinii albe, iar cantitatea de fibre este dublă faţă de aceasta.

Pâinea integrală este cunoscută şi sub denumirea de pâine intermediară. Consumând patru felii de pâine integrală pe zi, asiguraţi peste 25% din necesarul zilnic de fier al unei femei şi 40% din cel al unui bărbat. Pâinea integrală conţine de trei ori mai mult zinc decât pâinea albă, nivelurile de fosfor, magneziu şi mangan sunt mult mai ridicate, iar vitamina B complex se află în cantitate considerabil mai mare.

Cum alegeţi o pâine bună

O pâine din făină de grâu trebuie să aibă coaja crocantă şi interiorul plin de bule de aer, ceea ce înseamnă că a fost lăsată destul de mult timp la crescut. Miezul nu trebuie să fie cleios ori flasc. În cazul pâinii cu un aport important de făină din alte cereale (secară, orz, ovăz, orez), miezul trebuie să fie mai dens.

Gustul pâinii trebuie să fie dulceag-acrişor. Această aromă este atât de deosebită în comparaţie cu cea a pâinii de fabrică, încât unii oameni organizează degustări de pâine, după principiul celor de vin, brânză sau ciocolată. Pâinea trebuie ţinută într-o cutie de pâine din lemn sau într-o pungă de hârtie. Plasticul o împiedică să respire şi îi înmoaie coaja. O pâine bună, fără conservanţi, se usucă atunci când se învecheşte, nu mucegăieşte.

Să înceapă degustarea!

Oferta de pâine din magazine este foarte largă, iar dacă întâlniţi următoarele sortimente pe rafturi, noi vă sfătuim să nu le ocoliţi.

Pâinea de secară. Deoarece grăunţele de secară sunt mai dure decât cele de grâu, în cazul prelucrării primelor este mai dificil să fie eliminate tărâţele şi germenele. De aceea pâinea de secară conţine mai mulţi nutrienţi decât o pâine obişnuită din făină de grâu, cât şi o cantitate mai mare de fier. De asemenea, există studii care arată că făina de secară este mult mai bine tolerată de persoanele bolnave de diabet.

Pâinea multicereale. Acest tip de pâine însoţeşte perfect o salată, fiind mai densă şi având o aromă mai pronunţată, datorită combinaţiei de cereale (grâu, secară, orz, porumb, orez) şi uneori seminţe de floarea-soarelui sau dovleac. Este bogată nu doar în vitamine şi minerale, ci şi în fibre, care ajută digestia.

Pâinea cu cartofi. Deşi cartofii au dobândit reputaţia de „duşman al regimurilor de slăbire“, trebuie ştiut că aceştia sunt prietenii unui regim alimentar sănătos atunci când nu sunt prăjiţi sau însoţiţi de sosuri precum maioneza. O felie de pâine cu cartofi conţine o cantitate importantă de potasiu şi vitamina C şi merge perfect cu o ciorbă ardelenească. Mare atenţie însă ca pâinea să conţină cartofi proaspeţi, nu fulgi de cartofi, care îşi pierd o mare parte din nutrienţi după rehidratare.

Irina TRUŢESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 1196



֩ Comentarii

 
֠ 1.     aass -- (9-November-2009 )
cineva poat sa spuna cum ser face painea??????????? cine contribuie la cresteea ei????

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI