Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pădurile se nasc greu!

• Înfiinţarea unui hectar de pădure costă între 8 şi 25 mii lei

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 are prevăzute Măsurile 221 şi 223, datorită cărora se vor acorda primele subvenţii în silvicultură. Prima este activată din acest an şi se referă la Prima împădurire a terenurilor agricole. A doua se referă la Prima împădurire a terenurilor nonagricole şi va deveni operaţională abia în 2010. Pentru Măsura 221 se va elabora un Ghid al solicitantului, care va fi disponibil public, posibil chiar în cursul semestrului I al acestui an.

Dar cât costă înfiinţarea unui hectar de pădure? Cu această întrebare ne-am adresat Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, unde am primit explicaţii competente de la Gheorghe Dima, inginer la Serviciul Împăduriri.

Pregătirea terenului – 4.000 lei/ha

Prima operaţiune este cea de pregătire a terenului. Dacă suprafaţa este relativ plană, adică are o înclinaţie de cel mult 10%, se lucrează mecanizat, arat şi discuit, ca la orice cultură de câmp. Costurile se ridică la aproximativ 1.000 lei/ha, iar în cazul unui teren cu cioturi care trebuie scoase, la cel mult 4.000 lei/ha.

„În zona de deal şi de munte, unde sunt pante mai mari, terenul este pregătit în fâşii sau terase pe curba de nivel. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci se face o pregătire punctuală, cu ocazia plantării, în vetre. Este vorba de suprafeţe mici, dreptunghiulare, cu lăţimi de până la un metru, suprafeţe care se mobilizează prin săpare. Se mai practică şi sistemul de tăblii, de diferite dimensiuni mici, de regulă, unde se seamănă direct în cuiburi, deci nu se plantează puieţi. Acest sistem este folosit, în primul rând, la stejar“ – ne-a spus inginerul silvic.

A doua operaţiune constă în plantarea puieţilor. Schemele Romsilva prevăd 5.000 de puieţi/hectar la foioase (fag, frasin, paltin, salcâm etc.), 6.700 la stejar, 1.250 salcie, 400-625 plop şi 3.300 răşinoase (brad, molid, pin etc.).

Preţul mediu al puieţilor proveniţi din pepinierele RNP, în funcţie de specie, este de 0,40-0,60 lei/bucată la foioase (inclusiv stejar), 0,10-0,12 lei/buc. la plop şi salcie, 0,08-0,10 lei/buc. la răşinoase. De regulă, puieţii se comercializează câte o mie de bucăţi, dar nu este obligatoriu.

Întreţinere până la 8 ani

Primele două operaţiuni se fac în anul întâi. În al doilea an, se completează pierderile care pot ajunge la 20-30% din puieţi, iar în al treilea an, la aproximativ 10%.
Totodată, se fac lucrări de întreţinere. Terenul trebuie mobilizat de trei ori şi prăşit pentru îndepărtarea buruienilor. De asemenea, nu poate fi neglijată combaterea bolilor şi a dăunătorilor, precum şi paza.

„De regulă, în anul al cincilea de la plantare, la cele mai multe specii se ajunge la stadiul de închidere a stării de masiv. Însă la salcâm, plop şi salcie sunt suficienţi 3-4 ani, iar la stejar şi răşinoase chiar 8 ani. Abia acum, în acest stadiu, proiectul de împădurire poate fi considerat finalizat“ – a afirmat Dima.

Tragem linie

Să facem socoteala cât costă înfiinţarea unui hectar de pădure, inclusiv manopera, pe toată perioada necesară până la terminarea proiectului. Cele mai mari costuri aproximative sunt la foioase şi răşinoase, între 15.000 şi 25.000 lei ha, în funcţie de specie, la plop şi salcie 8.000-10.000 lei/ha, iar la salcâm 10.000 lei/ha. Menţionăm că preţul final mai este influenţat de calitatea terenului şi de condiţiile meteorologice din zonă.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 2882



֩ Comentarii

 
֠ 1.     guraliuc constantin -- (15-February-2010 )
am 6 ha la topolog-tulcea,langa padure...terenul este arabil...mai este in vigoare acest proiect?...daca da ,care sunt pasii ce trebuie facuti in obtinerea de fonduri, sau puieti?...multumesc

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI