Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pădurarii şi voluntarii se întrec în recorduri

În comuna Sudiţi, din judeţul Ialomiţa, a fost stabilit un record naţional la împăduriri în perioada contemporană. În aproximativ patru ore au fost plantaţi aproape 7.000 de puieţi, care ocupă în total 5 hectare. Dacă iniţial trebuiau să participe 1.500 de oameni, în final numărul a ajuns la vreo 3.000. Ajutoarele au venit de la numeroşi tineri neanunţaţi iniţial şi de la localnicii din satele apropiate. Acţiunea a avut loc recent, în cadrul Lunii Plantării Arborilor (Luna Pădurii, cum s-a numit până anul trecut).

Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, chiar dacă nu era complet refăcut după operaţia supor­tată, a ţinut morţiş să fie prezent. S-a arătat entuziasmat de ceea ce a văzut.

„Am rămas surprins de ceea ce am găsit aici, de mobilizarea extraordinară. S-a creat o mişcare de mase. Sunt aproape 3.000 de oameni, majoritatea voluntari interesaţi de viitorul lor şi al copiilor lor. Este mare lucru că oamenii au înţeles că pădurea joacă un rol deosebit de important în viaţa noastră. Cred că trebuie să încurajăm astfel de acţiuni şi pe viitor. Regia Naţională a Pădurilor are sarcină de la Ministerul Agriculturii să pună la dispoziţie puieţii necesari“, a declarat Sârbu.

Greul l-au dus pădurarii

În jurul orei zece, când autocarele şi sutele de autoturisme au ajuns la faţa locului, încăr­cate cu voluntari, toate parcelele erau marcate şi pichetate. Terenul a fost pregătit în prealabil de către silvicultori. La faţa locului, pădurarii zoreau lucrările, sub privirea atentă a lui Florian Munteanu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Tânăra pădure s-a născut pe un teren ocupat cândva de altă pădure care s-a uscat.

55 milioane de puieţi

Retras parcă de ochii presei, directorul general al Romsilva dădea discret indicaţii. L-am rugat să ne spună câteva cuvinte despre programul de împădurire.

„În campania de primăvară ne-am propus să împădurim 11.000 ha, pe care vom planta 55 de milioane de puieţi. La aceasta se adăugă 7.500 ha, prin regenerare naturală, în fondul forestier. Mai avem proiecte pentru alte 7.500 ha, din afara fondului forestier, pentru care aşteptăm deschiderea finanţării.

Sunt suprafeţe preluate de la ADS, prin hotărâri de guvern. Unele dintre aceste terenuri vor fi împădurite la toamnă, altele la anul viitor, în funcţie de deblocarea plăţilor şi obţinerea gamei de sortimente de puieţi“, a declarat Florian Munteanu, în exclusivitate pentru Lumea Satului.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 652֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI